///

Royal – hållbart tillhåll

Under 2023 sker mycket på Royal i Eskilstuna, konserter, konsthändelser, kafé och såklart biovisning. Trakten har hälsat på för att prata kultur- och klimatprojektet ”Jag bryr mig” med projektledaren Angelina Pavanelli.


Hon brinner för Eskilstuna, Angelina Pavanelli. Det är inget hon säger själv, men efter en kvart på Royal, där hon håller till under året, är det något som märks. Det här är hennes stad. Sen finns det också ett starkt engagemang för klimatfrågor.

– När Miljödepartementet lades ner väcktes en massa frågor hos mig och mina vänner, säger hon, när vi sitter i den mysiga foajéns djupa soffor. Det ledde sen till att jag föreslog det här initiativet.

Royal har fått medel från Kulturrådet för att göra kulturverksamhet med hållbarhetsfokus. Under två månader blir det nu aktiviteter av olika slag.

– Hur får man folk att bry sig? Vi är ju redan där. Hur kommer dagens barn att se på framtiden när de är mellan tjugo och trettio? Jag kan bli väldigt dystopisk men jag väljer att lägga fokus på en positivare syn. Det finns möjligheter.

Vincent och Angelina gör i ordning biografen för nästa grupp.

Vi måste avbryta oss ett ögonblick när drygt sextio mellanstadiebarn och deras lärare myllrar ut ur biografen en trappa ner. De tjoar och vinkar åt Angelina. Tre tjejer ställer sig utanför och knackar på rutan, viftar och skrattar.

– Det här gänget är på gladare humör, förra filmen vi visade var lite deppigare.

Filmvisningen är ett skolbioprojekt som Film i Sörmland ordnar. Många av ungarna bor i Nyfors och Frösunda och Angelina hoppas att Royal kan komma att bli en självklar plats för dem, en oas för kulturupplevelser och samvaro.

– Konflikt och kris kommer alltid att finnas, frågan är hur vi kan skapa engagemang och få folk att bry sig. Och då tror jag på kulturens och konstens krafter. Det finns mycket som rör på sig, som kan ge ett grönare samhälle.

Men vill folk ställa om då?

– Vi pratar om klimatkamp som uppoffring, och självklart måste vi köpa mindre. Men det finns stora vinster att göra på individnivå. Jag har själv slutat med nykonsumtion för ett år sen och känner mindre stress. Dessutom sparar jag massor av pengar. Konsumtion ger inte långvarig lycka.

”Jag bryr mig” har redan dragit igång, så smått, och pågår till sista mars. Nästa fredag, den 17/2, är det konstutställning med vernissage på Royal, plus estradpoesi och pianokonsert. Och så säljs nydesignade, återvunna t-tröjor. Den 25/2 är det hållbar loppis, dagen därpå visas bio och den 17/3 är det konsert med Angelina Pavanelli och band. Ja, hon är ju popmusiker i grunden och snart släpper hon nytt material.

Hur får man folk att engagera sig i klimatet? På Royal gör man kultur av frågan.

Samtalet glider in på konsertlivet i stan. Det har hämtat sig en del sen pandemin, tycker hon. Kafé Norr och Passage är två bra ställen, förutom Royal och Biografbaren, såklart.

Och kulturen kan ju vara ett sätt att fortsätta leva tillsammans, att göra utan slit och slängkonsumtion. Fast vissa dagar, enas vi, kan klimatångesten ligga tung.

– Men idag är jag positiv, skrattar hon. Det går att göra något och intresset för de olika saker vi ordnar nu verkar starkt. Det kommer att bli ett fint klimatfika nästa fredag och många människor känner att det blir lättare och roligare om vi samlas kring det här.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.