/

Rockvideon lever – Autonom släpper nytt

Start

Nuförtiden är de utspridda över halva Mellansverige; Örebro, Västerås, Flen och Eskilstuna. Men att bandet formades i centrala Sörmland syns tydligt i senaste videon.

– Hjärtat är ju Flen!

Jocke Andersson, gitarrist i Autonom, sitter vid grannens pool och berättar på telefon om bandet och de nya låtarna.

– Vi är lite petiga, nuförtiden, så det tar lite tid för oss att få ihop låtarna. Men dagens teknik tillåter ju att man bollar fram och tillbaks, fast man bor långt ifrån varann. Och mycket går att göra hemifrån.

Autonom har funnits sen 2000 men när medlemmarna blev föräldrar ungefär samtidigt hamnade gitarrer och effektpedaler i förrådet ett slag. Men så snart det var möjligt kom de igång igen och sedan 2018 händer det en hel del.

– I höstas släpptes en singel och en video, som vi gjorde ihop med Simon Lagerwall och Indigo media. Simon är så jäkla duktig! Och han har gjort de två nya grejerna vi släpper nu i sommar.

Radioaktiv med Autonom släpptes 19 juni och är gjord av Simon Lagerwall.

– Vi bollar musiken och samtidigt filar Johannes, som är sångare, på texterna. Några av de nya låtarna, 1983 och Radioaktiv, är mixade av Stefan Boman.

För rocknörden är Boman kanske bekant efter att ha jobbat mycket med både Kent och The Hives. Autonom jobbar också med Jakob Linnér och Josef Lagbo.

– Det är ju kul att se vad andra kan trolla till med ens grejer!

De nya låtarna släpps som singlar och senare i höst är två låtar till på väg. Om det blir ett album eller inte får framtiden utvisa, just nu är det singelsläpp som gäller.

– Sen hoppas vi såklart att kunna köra live snart, den förhoppningen finns ju alltid. Under pandemiåret har vi inte kunnat ses tillräckligt för att repa ihop ett bra set men viljan finns där.

Autonoms senaste, Älskar inte mig, släpptes den 9 juli. De blytunga bilderna av Flen är sammanfogade av Simon Lagerwall.

– Kanske blir det fler videor i höst också, det är en konstform som är underskattad idag men det är ju roligt!


Autonom finns på Spotify, Youtube och Facebook. Bandfotot ovan är taget av Tero Larsson, som alltsomoftast står bakom kameran när #flenrockcity ska dokumenteras.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.