//

Recension av Anna Gralbergs Falktämjaren

Trakten läser
Falktämjaren, äventyrsroman för åldern 0-12, av Anna Gralberg, Visto förlag, 2021.

I sin skönlitterära debut tar författaren Anna Gralberg med oss till vikingatiden där 8-åriga Joar väntar på sin pappa skeppshövdingen Grimm. Tillsammans med sin besättning har han seglat i väg med handelsflottan. Pojken sitter varje dag i sin trädkoja med hunden Trofast och spanar ut över havet efter drakhuvudet på pappans hövdingaskepp. Flera år går, pojken och lillasyster Freja växer. Ska pappa känna igen dem när han kommer tillbaka?

Till slut kommer skeppen fullastade med varor från främmande länder. Men utan Grimm. I stället är det Loke som tagit över som hövding. Loke visar sig grym och hänsynslös, dessutom ljuger han. Joars mamma måste fly med barnen för att inte råka illa ut. Genom en allvetande berättarröst lotsar författaren oss genom äventyren som Joar råkar ut för när han med sin hund försöker ta reda på vad som hänt hans pappa och även hitta sin mamma och syster som kommit bort.

Frans G Bengtssons Röde orm röstades 1998 fram som den svenska litteraturens tredje mest betydelsefulla verk.

Det är många utmaningar och hinder på vägen. Författaren fångar upp trådarna som plockas upp några kapitel senare. Boken följer den dramaturgiska kurvan vilket gör att läsaren vill vända blad.

Anna Gralberg kan sin vikingahistoria och vi får, vid sidan av alla halsbrytande äventyr, vara med i vardagslivet i en vikingaby med matlagning, tvätt och gillen. Detaljer och namn sätter stämning och gör historien trovärdig och fängslande. Man får en varm känsla för Joar som utvecklas och mognar och lär sig tämja en falk.

Och visst är det härligt när författaren överraskar med en avslutande knorr på utmaningarna. Boken torde vara spännande för alla över 9 år som vill dyka ner i ett vikingaäventyr kryddat med nordisk mystik.

I vanliga fall är Anna Gralberg kansliråd på Regeringskansliet och skriver propositioner och promemorior. Under skrivandet av Falktämjaren skapande hon Joars vikingavärld dit hon gärna återvände under helger och semestrar. Hon har rötter i sörmländska Dunker där det i trakterna även finns inspirerande vikingalämningar.

Boken finns att köpa där böcker säljs.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!