//

Poet i Bygget

Nej, det är inte Basil Fawlty som tar plats i Kulturhuset Ängeln i Katrineholm. Det är Traktenskribenten och poeten Erling Persson, som laddar för att förföra, förbrylla och förlösa.

För Trakten har han bevakat konst, skapat videoverk och skrivit poesi både för och emot saker. Han är tidigare journalist som sadlat om till bibliotekarie men också scenpoet. I vintras trotsade han minusgraderna för att, beväpnad med megafon på klassiskt barrikadvis läsa dikt på gatan.

Den 5 april, kl 16:00 bjuder han på tjugo minuter ordkonst i BYGGET, i Ängeln på Djulögatan 27 i Katrineholm.

Men vad är då själva BYGGET? Jo, mellan 2 april och 21 maj genomförs ett utställningsprojekt med detta namn.
Idén bakom utställningen kopplar i viss mån tillbaka till barndomens fria skapande och fantasilekar. Kojan i skogen som ständigt var i förändring och som med hjälp av fantasin både kunde vara ett slott, en båt på havet eller affär.

Konstnärer i BYGGET

Konstnärerna Tova Fransson, Olle Halvars och MASU (Mattias Gunnarsson och Susanne Westerberg) ska under utställningsperioden bygga en stor rumslig installation i Katrineholms konsthall. Det blir ett bygge som sker intuitivt och utan ritningar. Delar av arbetet görs tillsammans med besökare till utställningen. Konstnärerna bygger upp en installation av träpinnar med en metod som påminner om plockepinn eller fåglarnas bobygge. Former och mönster trycks med konstgrafiska metoder på textil som i sin tur växer ihop med trästrukturen och utställningsrummet. Bygget sker och förändras under hela perioden och därför kommer utställningen ändra karaktär flera gånger innan allt är klart.

Något som konstnärerna har med sig är att BYGGET också är ett utrymme för andra konst- och kulturyttringar. Efter givna klockslag flera gånger i veckan kommer BYGGET att få pausa och istället får publiken komma och ta del av något annat. Bygget blir scen (även om den inte ser ut som de kanske brukar göra). Det blir för en stund en yta för sång, högläsning, teater, samtal och musik mm. Alla aktiviteter i BYGGET blir på det viset en del av konstverket.

Vernissage och byggstart sker 2 april kl 11.00

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.