//

Ljusfestivalen på Idéfarmen

Idéfarmen i Dunker återstartar nu den populära ljusfestivalen, där proffs och amatörer ställer ut sina verk i ljusets tecken. Nina Wande berättar om kampen mot mörkrets krafter.


Ljusfestivalen var det första arrangemang vi gjorde när vi flyttade in på farmen i Dunker för sex år sedan. Tanken var att starta med fart, för hela idén med att flytta hit var att anordna festivaler, konferenser och liknande. I det trista vintermörkret var ljusfestival en självklarhet.

Första festivalen var ganska blygsam, vi hade precis flyttat in och tänkte att det nog bara blir lite grannar som kommer. Men det kom nästan hundrafemtio personer för att se våra egna installationer. Och när Kaarin Bonde Jensen och Gunnar Karl Nilsson överraskade med ett maffigt eldkonstverk visste vi att detta måste bli ett återkommande event.

För varje år har festen dubblats, senast hade vi ca 700 besökare så vi får se hur många vi blir i år.

Konceptet är enkelt: en plattform för alla som vill leva och leka ut sin kreativitet. Gemensamt formger vi ljus på fantasifullt sätt – proffs, amatör, vuxen eller ung – vi har en enorm yta att breda ut alla på. Man vill ju inte ha det för trångt så att ljuset från ditt verk blir ”förorenat” av någon annans. Allt är ett ideellt arrangemang från föreningen Idéfarmarna, i samarbete med Studiefrämjandet.

Till detta kommer andra aktiviteter som deltagarna står för. T.ex. kommer kören Dunkers Donnor att framträda och så blir det ett eldframträdande. I Stora Ladans kafé finns mängder med värmande soppa, tilltugg och fika. Men tänk på att större delen av ljusinstallationerna står utomhus på Idéfarmens stora fält. Rejäla skor och väderkläder är ett måste.

Föreningen gillar något som kallas engagemangsdemokrati vilket betyder att den som har vilja och engagemang också får påverka vad som händer, vilket satt avtryck i årets upplaga. Vi ser gärna fler nya medlemmar till föreningen som vill ta del av de möjligheter som finns här, både i platsen och de kompetenser, engagemang och vilja medlemmarna bidrar med.

Datum: 11 feb Plats: Idéfarmen i Dunker
Parkeringsavgift: 50,00 kr (kan SWISHAS på plats)

Volontärinfo: Vill du vara med vårt härliga gäng och hjälpa till under festivalen, antingen i år eller nästa: Hör av dig! Ju fler vi är, desto mindre behöver varje person göra.

Nina Wande

Nina Wande är kulturarrangör med bakgrund inom nycirkusen. Tillsammans med Martin Wande driver hon innovativa Idéfarmen i Dunker.