Hösten 2020 – kulturskymning eller en frostnupen, krispig nystart? När Trakten trålar evenemangskalendrar och dammsuger Fb-konton, så ser kulturutbudet riktigt ljust ut.

Trakten listar ett urval av höstens digra utbud av kultur och upplevelser. Artikeln och kalendariet uppdateras fortlöpande, men vår redaktion är liten, slö och underbemannad. Så kolla alltid arrangörens egen sida för aktuell information om evenemanget! Med andra ord: vi reserverar oss för ändringar, avbokningar och inte minst: fullbokningar!

Har du fler tips? Hör av dig till redaktion@trakten.nu.

Höstsalong Stallarholmen

T o m 18 oktober pågår höstsalongen hos Stallarholmen Art Gallery i härliga Gula industrihuset, Stallarholmen, där du kan se nyheter av Karl Mårtens, linoljetryck av en av Englands kändaste nutida konstnärer Anita Klein, oemotståndlig fotokonst av Sonja Hesslow, nya verk, både grafik och oljemålningar, av Olga Semenova med flera.

Metalhöst med mersmak i Torshälla

Mycket på gång hos Saga Salongen i Torshälla

Sagasalongen i Torshälla bjuder på ett digert program i höst med spelningar av forna metaljättar som Torch (9-10 oktober) och 220 Volt (30 oktober). Dessutom spelningar med di Leva (16-17 oktober), Byråkrat med tidigare Kent-medlemmen Martin Roos (6 november), ståupp med Lennie Norman och mycket mer.

Litterart i Nyköping 14 – 18 oktober

Jens Lapidus kommer till LitterArt i Nyköping för att prata om sina barnböcker.

14 – 18 oktober bjuder Nyköping till stor litteraturfest med både med kända och okända författare, författarseminarier, konstutställningar, vernissage, boktips och musikupplevelser.

I anslutning till detta ordnas även Sörmlands första (?) teaterfestival, som Trakten skrivit om i en särskild artikel.

Ett gäng blandade feta konserter

Kjellvander. 5 december i Nyköping

Livemusik – är det fler än vi som längtar? Förutom de ovan nämnda evenemangen på Saga i Torshälla och den klassiska avdelningen lyfter vi fram följande som vi inte tänker missa:

11 oktober: Legenden EBBOT kommer till Biografbaren för en exklusiv konsert med max 49 personer i publiken med bra distans.

18 oktober: Brummande, stompande jazz i Mariefred: LARS8 framför musik av legendarerna Larsarna: Gullin, Färnlöf, Sjösten och Werner

13 november: Med över 10 miljoner streams på Spotify har Nyköpingsartisten Tony Ejremar etablerat sig på den svenska scenen. Nu gör han en djup och avskalad spelning på Nyköpings Teater.

14 november: MONEYBROTHER kommer till Biografbaren, Eskilstuna. Förbered er på en magisk afton med hits, hjärtekross och osannolikt bra historieberättande.

19 november: John Lindberg Trios konstanta turnerande i snart femton år är ett envist arbete som befäst deras roll som Sveriges okrönta rockabillykungar. Nu kommer de till Nyköping.

21 november: Anna Järvinen på Skottvångs gruva. Anna Järvinen är en stor konstnär i det lilla formatet känd genom SVT-serien ”Anna Järvinen och kvinnorna”, utmärkelsen ”Årets Sverigefinne”, en bejublad romandebut och dessutom en ny skiva. Missa icke!

26 november: Världsartisten under radarn, Eric Bibb, spelar på Nyköpings folkhögskola.

5 december: Lördagsgodis i Nyköping! Christian Kjellvander har i många år varit en av våra främsta inhemska förvaltare av americana- och singer-songwritertraditionen.

Charlotte Walentin – Prepositioner

Eskilstuna konstmuseum presenterar under hösten – invigning 24 oktober – Charlotte Walentins utställning “Prepositioner” med verk framställda i tunna lager av tusch, målade på tyg, som sedan antingen har konstruerats eller dekonstruerats till att bli både målningar och objekt. Likt språkets prepositioner påvisar konstverken relationer mellan personer, saker och platser. Pågår t o m 31 januari 2021.

Asroligt

Eskilstuna teater 19 november.

Teaterscenen domineras av humor. Tydligen är komikerna de som viker ner sig sist – eller kommer tillbaka först, kanske? Ett antal garv att se fram emot:

22 oktober: Ronny Eriksson är tillbaka med “Greatest Hittills” på Cosmos i Katrineholm. Folklighet och intelligens i en och samma förpackning från en glokal humorist och humanist.

24 oktober: Ytterligare en comeback: Betnér! Efter mer än tio år av utsålda turnéer valde Magnus Betnér 2016 att ta en rejäl paus från både scen, tv-program och turnerande. Nu gör han efterlängtad comeback i Nyköping.

19 november, Eskilstuna teater: Efter att ha spelat en hel säsong i Stockholm och en hel säsong i Göteborg med “Queen of * everything”, tar Jonas Gardell nu ut succé-föreställningen i en enklare version, som en solo-show.

11 december, Eskilstuna teater: En av Sveriges största, mest omtalade, frispråkiga och roligaste komiker Özz Nûjen firar 20 år på standup-scenen med en jubileumsturné hösten 2020 med showen “20 år med mig – Özz Nûjen“.

Och så lite klassiskt..

Den klassiska scenen begränsas mer än andra av pandemin. Men här finns ändå flera guldkorn:

10 oktober: Pärlor för stråkar i Nyköping. Musik för stråkorkester med Filharmoniska sällskapet. Violinkonsert i E dur av J S Bach. Stråkserenad av P Tjajkovskij

25 oktober Flen: Bachs mästerverk Goldbergvariationerna, ursprungligen komponerad för cembalo men i nutid en av konsertrepertoarens mest utmanande och omfattande pianoverk, framförs av Anna Christensson.

1 november, Musikens hus Katrineholm: Kammarmusikkonsert med Trio Scandinavia, som framför musik av Andrea Tarodi, Amanda Maier, Wolfgang Rihm och Robert Schumann.

28 november: Pianoafton i Flens församlingshem med Hans Pålsson, som bjuder på ett helt program tillägnat jubilaren Ludwig van Beethoven.

Vild matfest!

2 – 8 november arrangerar Sörmlands matkluster “Vilda Sörmland”.
Sörmland har ju en härlig natur där mörka skogar bor granne med öppna fält. Runt villaknuten och strax bortom portgången finns vildsvin, hjortar, lingonbuskar, svamp och allehanda ätbara växter som du knappt visste fanns! Men snart vet du kanske mer….

Sörmlandssalongen 2020

Årets Sörmlandssalong arrangeras av Nyköpings konstförening i samarbete med Sörmlands museum. Salongen pågår mellan 7 november – 21 januari 2021. Mer information kommer inom kort.

Läsa, lyssna och skriva

För er som gillar litteratur bjuder hösten på ett antal evenemang, vid sidan av Nyköpings litteraturfestival i oktober och Flens litteraturfestival i november. Ett axplock:

21 oktober: Skrivarcirkel för vuxna med inriktning biografi, mötesplats Fröslunda Fröet

22 oktober: Författarbesök: Viveca Steen, Gnesta Elektron. Viveca Sten är aktuell med boken Offermakaren – den första delen i nya serien Åremorden som utspelar sig i de jämtländska fjällen.

23 oktober: Karin Smirnoff i författarsamtal på Eskilstuna stadsbibliotek.

23 – 25 oktober: Skrivarhelg på Stiftsgården Stjärnholm.

28 oktober, Vingåkers bibliotek: Höstlov & författarbesök! Helena Dahlgren berättar om livet som författare och läser ur “Spökhistorier från Jorvik”.

14 – 22 november: Litteraturfestivalen i Sörmlands hjärta (a k a “Flen”). Mer information kommer inom kort.