//

Läsa tillsammans 2021

Start

Litteratursverige skälver i en utdragen kamp om de undanglidande läsarna. Att läsa eller inte läsa blir en nästan existentiell fråga, inför lässtatistikens kranka blekhet. Är det ens ett demokratiskt samhälle om folk inte läser? 

I frontlinjen står folkbibliotekens lågmälda krigare. Med nit och kunskap fyller de hyllorna med poesi, experimentprosa, feelgood och spänning. Utbudet, ja, det kan ingen klaga på. Svenska folkbibliotek är fantastiska reservoarer och de flesta av oss vet det. Men det gäller att läsarna kommer dit, att de lånar och sen läser Louise Glück eller Håkan Östlund. Så, vad göra? Biblioteken, liksom många andra bokälskare flyttar nu bokcirkeln till diverse digitala plattformar. Trakten har sonderat nätet och Sörmland för att få bättre koll på det digitala boksamtalet.

Hur bokcirklar man på nätet?

I bland annat Gnesta, Mariefred och Nyköping använder man sig av bokcirklar.se. Där sker diskussionerna i text och man kan lägga upp sin bokcirkel både som privatperson och som bibliotek. Allt är gratis och cirkelägaren styr själv om det ska vara öppet för alla eller enbart för inbjudna

Culturum i Nyköping, foto Niklas Nordblad, public domain.

Även Biblioteksutveckling Sörmland har jobbat med sajten och Ann Catrine Eriksson berättar att de både ordnat fortbildning för biblioteken kring digitala läsecirklar och själva hållit i en som handlat om Stjärnhovsbördiga Bitte Anderssons serieroman I slutet på regnbågen, där de också fixade en live-chatt. Man kan alltså jobba med möten på överenskommen tid och med öppna kommentarstrådar.

Man kan också hålla sin bokcirkel som videomöte. Då krävs förstås dator med fungerande webbkamera och mikrofon, men det har nästan alla. Programvaran är oftast webbaserad och behöver inte laddas ner, utan man öppnar en länk man får från den som bjuder in till mötet. Sen skriver man in sitt namn och sätter igång. En träff kan pågå i en eller två timmar, mycket styrs av deltagarna. Ibland har man läst boken i förväg, andra gånger kan man inleda med ett samtal inför läsningen. En del bibliotek ordnar diskussionsunderlag i form av frågor och teman.

Vilka böcker pratar man om?

Markus Hultcrantz på biblioteket i Flen berättar att man först vill vända sig till stammisarna, de som känner att de berövats sin vanliga biblioteksupplevelse. Då blir det en del romaner. Men Flen har också en lättläst cirkel på gång. Anna Stråhle på biblioteket i Mariefred tycker att den digitala varianten är ett komplement till den vanliga cirkeln. Alla vi har frågat är överens: vilken genre som helst kan fungera, bara man hittar sin publik: poesi och romaner, fakta och serieböcker, svårt eller lättläst. 

Finns det några orosmoln på en digital himmel?

Jessica Malmström på biblioteket i Nyköping, som drar igång några cirklar nu i februari, tycker att det kan bli lite tråkigt att arbeta digitalt om man inte ser responsen tydligt. Anna Stråhle tycker att det är svårt att hitta deltagare och hittills är det bara kvinnor som varit med. Men å andra sidan är cirklandet i uppstartsfas och kan gott få växa till sig över tid. Även i Gnesta har deltagarantalet varit lite för lågt, än så länge. Cecilia Westergren på biblioteket i Järna säger att det främst varit tekniken som ställt sig i vägen. Många deltagare är äldre och har varit ovana vid att använda datorn på det här viset men det mesta har gått att lösa och deras cirklar är nu välfungerande och uppskattade.

Är den digitala bokcirkeln här för att stanna?

– Möjligheterna är enorma, säger Markus Hultcrantz, som gärna ser vidareutveckling där bibliotek i olika kommuner samarbetar och hjälper varandra nå läsande publik. Cecilia Westergren håller med om att de kommer att finnas kvar, men tycker det är viktigt att komma ihåg att de aldrig kan ersätta det rumsliga mötet. Katrineholms bibliotek har redan tagit nästa steg med sitt projekt Lyckliga Bibblan, där de samarbetar med Viadidakt och skapar bokcirklar på nätet. När man har en samarbetspartner ökar möjligheterna att övervinna tekniska svårigheter. 


Dags att hitta en bokcirkel på nätet, alltså! Här är lite länkar:
Biblioteket i Nyköping läser Lars Wilderäng.
Strängnäs bibliotek har läst Jane Austen, erbjuder också bokcirkelpåsar.
Gnesta bibliotek läser Kjell Westö, start 8 februari.
Cecilia från Järna har gjort en grym video om hur, vad, varför bokcirklar.
Inta Afternoon Tea med boktipsande bibliotekarien och bokcirkelveteranen Emelie på Södertälje bibliotek.
Flens bibliotek har bokcirklar på gång, lite info finns här. Men man får gärna mejla också: flens.bibliotek@edu.flen.se.
Starta egen eller gå med i någon annans grupp på www.bokcirklar.se.
Biblioteksutveckling Sörmland tipsar på facebook om allt som har med bibliotek och läsning att göra.
Litteraturbanken är en digitalisering av svenska litteraturskatter, här kan man hitta både hela böcker om mycket noveller som är utmärkta för längre eller kortare litteratursamtal på nätet eller IRL. De är också med och driver bokcirklar.se.

Anne Catrine Eriksson på Biblioteksutveckling ser även hon stora möjligheter:

– Biblioteken arbetar också med digital delaktighet. Bokcirkeln och biblioteken kan bidra med att hjälpa folk att hitta rätt på nätet. En bonus med digitalt boksamtalande är att det kan bli mer personligt. 

Sofia Olausson, redaktör för bokcirklar.se, som är hem åt närmare 700 cirklar, tycker att biblioteken har en viktig roll att spela:

– På vår sajt är det ofta vana läsare som startar cirklar. Biblioteken når även dem som inte är så vana. På biblioteket är också kompetensen hög i att leda cirklarna, hitta frågeställningar och lägga lagom nivå på själva samtalen. Biblioteket har också större möjlighet att exempelvis bjuda in författaren till den bok cirkeln väjer att läsa. Det kan vara roligt att först cirkla fritt, och att författaren till boken kanske deltar i slutet.


Fast man kanske bara vill läsa en grym bok och bjuda in två kompisar och tjôta över en zoom/skype/meet-länk. Och då är allt man behöver ett bra tips på titel. Vi tog hjälp av alla sköna bibliotekarier och satte ihop en lista omistliga läs- och diskussionsupplevelser:

Bitte Andersson - I slutet på regnbågen
Juli Zeh - Corpus Christi
Åsa Schagerström - Urmodern
Kristin Hannah - Himmel över Alaska
Haruki Murakami - Fågeln som vrider upp världen
Agneta Pleijel - Spådomen
Ola Engelmark - Skogen på andra sidan hyggena
Torgny Lindgren - Minnen
Philippe Pozzo di Borgo - En oväntad vänskap
Sofi Oksanen - Hundparken
Tove Jansson - Sommarboken
Morten Strøksnes - Havsboken
Sarah Perry - Ormen i Essex
Yaa Gyasi - Vända hem

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.