/

Läraren som bytte bana – blev bibliotekarie på skola

Anne Helminen har jobbat många år som lärare i svenska och engelska. År 2019 bytte hon arbetsplats och bransch, men fortsatte att jobba i skolans värld – som skolbibliotekarie. Att främja läsning har alltså varit en av hennes viktigaste uppgifter under lång tid, men som skolbibliotekarie har hon andra verktyg för läsfrämjandet.

Anne Helminen jobbar även som bibliotekarie på Katrineholms bibliotek.

Känner du att du gör skillnad när det gäller elevernas läsning?

– Jag hoppas att jag kan inspirera genom att läsa högt för dem, tipsa om spännande böcker, skylta och påverka det som köps in till skolbiblioteket.

Lärare vittnar ibland om att de är kuratorer, städerskor, psykologer, administratörer bland annat förutom lärare/pedagoger. Hur är det för skolbibliotekarier?

– Jag kan inte svara för alla skolbibliotekarier, men jag upplever att jag ”bara” är skolbibliotekarie.

skolbib-dag-27-10

 Har du hjälp av din bakgrund som lärare i ditt nuvarande jobb?

– Det tror jag absolut att jag har när det kommer till att möta grupper av elever.

Fungerar skolbibliotekarier som den pedagogiska resurs det har beskrivits i utredningar och senast under ett seminarium under Bokmässan?

– Tiden saknas tyvärr. Det vore underbart om det fanns tid till samplanering med lärare, men i dagsläget är vi inte där.

Är det läsfrämjande eller medie- och informationskunskap som står i fokus under en arbetsdag för dig?

– Det läsfrämjande är i fokus, eftersom det främst önskas på skolan jag arbetar på.


Mindre än hälften av eleverna i Sverige har tillgång till skolbibliotek. Under internationella skolbiblioteksdagen vill Nationella skolbiblioteksgruppen lyfta värdet av bemannade skolbibliotek och även locka fler bibliotekarier till yrket. I ett samhälle där ungas läsande och förmåga till akademiskt lärande minskar, är skolbiblioteket viktigt. Jobbar du på ett skolbibliotek? Berätta gärna om ditt arbete i sociala medier och tagga #skolbiblioteketsdag22

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.