/

Kulturhösten 2021

Lite modigare är vi denna höst, när det gäller att träffas och göra saker, uppleva kultur, nöje och natur. Trakten kommer att hålla getögon på allt västan Landsort och östan Brevens bruk. Så bokmärk och bläddra igenom för att få tips, kalendern uppdateras och fylls på efter hand.


September

Kvalitetsbio, hela hösten. På Folkets hus i Mölnbo kan du se riktigt bra film. Den här helgen visas t.ex. Isabel Anderssons porträtt av Lena Nyman. Gå in på Folkets hus Mölnbo på facebook för info om dagar, tider och aktuell film.

Orlando: poet-wannabe, adelsman, älskare och landsflyktig.

Orlando, 4/9-3/10. Sommarens succéföreställning åker på turné. Efter starka recensioner och publikens jubel på Nynäs slott i juli är det nu dags för Virginia Woolfs klassiker att resa runt till Nyköping, Gnesta, Strängnäs, Vadsbro, Katrineholm, Eskilstuna och Trosa. Läs mer och boka biljetter på Scenkonst Sörmlands sida.

Utställning med Lars Olof Loeld, 11/9-23/10. I spänningen mellan det slumpmässiga och det minutiöst planerade finner vi Strängnäskonstnären Lars Olof Loelds nya utställning, Ärlans rörelser i solnedgång. Bilderna visas på Multeum och den 13 oktober blir det dessutom föredrag med Loeld om “det osynliga i bilden”.

Digital konstsalong, 18/9-18/10. Fortfarande sker många av våra kulturmöten på nätet. Eskilstuna folkhögskola bjuder in oss till gratisbesök i en digital konstsalong. Om du använder en dator är det lätt att tillgodogöra dig bildupplevelserna, som du hittar här.

Nina Kerola, konst på Bruket, 18/9-14/11. Konstgalleriet på Bruket i Hälleforsnäs har vernissage för en utställning med verk av Nina Kerola, kl 11-15 den 18 september. Sen pågår utställningen långt in i november.

Foto: Kaj Schnipper

Kaj Schnipper, naturfoto, 2-25 september. Fotografen, uppfinnaren och kosmopoliten Kaj Schnipper ställer ut sina naturfotografier, samt några bilder på stadsmiljöer, i gallerirummet på biblioteket i Flen. Ta också gärna en titt på Kajs youtube-kanal, där han visar filmer han fotat med drönare.

Vässa pennan, 4-26 september. Bygdegårdarnas Riksförbund har satt ihop en vandringsutställning med satirteckningar för att under hundraårsjubileet av allmän och lika rösträtt, uppmärksamma demokrati och yttrandefrihet. Utställningen innehåller satirteckningar från några av våra allra mest vässade pennor: EWK, Max Gustafsson, Sara Granér, Magnus bard och Marja Nyberg. Under september besöker utställningen Sörmlands museum.

Bild: Max Gustafsson

Svensk skräck med Tord Danielsson, 23 september. Nyköpingssonen och filmaren besöker Nyköpings folkhögskola för att prata om Andra sidan, hans haunted house-rulle som hade premiär 2020. Kanske kan man också våga ställa frågor om hans bidrag till julkalendern Tidskristallen?

Historiskans chefredaktör och årets Stora historiepristagare Eva Bonde.

Stora historiepriset till Eva Bonde, 29 september. Det är sällan man får skriva in kulturtidskrifter som en punkt i en kultur- och evenemangskalender men nu delar Sörmlands museum ut Stora historiepriset och Trakten applåderar såklart valet av Eva Bonde. Hon grundade en av tidskriftsveriges skönaste publikationer: Historiskan. Det började med en Kickstarter-kampanj 2015 (Traktens redaktör är stolt ägare av en tygkasse från kampanjen) och sedan dess har Bonde lyft det andra könets bortglömda och utsuddade avtryck, påmint om goda exempel och onda episoder. Ceremonin och efterföljande samtal mellan Bonde och Vetenskapsradions Tobias Svanelid sker på museet i Nyköping. Gratis entré men plats måste bokas.

Femörefortet, t.o.m. 4 oktober. Besök kalla kriget på lördagar under hela september. Ända till 2003 var det en topphemlig anläggning men nu kan du besöka Oxelösunds militärfort på en helgutflykt med familjen. Inträde ligger på en hundring och man behöver boka i förväg (dels pga pandemin men också för att man ska få en riktigt bra upplevelse) gör det via hemsidan eller mejl: info@femorefortet.se.

Oktober

Teaterfestivalen, Gnesta, 1-3/10. Årets upplaga av den stora, sörmländska teaterfestivalen hålls i Gnesta och utbudet är fantastiskt: Teater Skata, Långsjö teater, Teater Sörmland, Bissa Abelli, Simon Stålspets, Pia och Kai, Musikteater Unna, Propellerteatern, Teater Klämman, Rita Prick och Beckalin – alla är de med och bjuder på en makalös scenkonsthelg. Fri entré i dagarna tre, spana in program och övrig info här.

Missa inte årets konstupplevelse, Mander på Sörmlands museum.

Mander på museet, 2/10-24/4 2022. Årets (och nästa års) coolaste konstupplevelse är Sörmlands museums stora utställning med Martin “Mander” Anders bilder. Gnestas Mander är en världsstjärna med sin affischkonst som öser ur grafitti, serier, da Vinci, Dalí, och så mycket mer. Vernissage sker den 2 oktober men de runt 500 bilderna kan beskådas långt in på våren.

Dirigenten Sofia Winarski leder en spelsugen symfoniorkester, som återvänder till konserthallen i Eskilstuna.

Musikens kraft med Eskilstuna symfoniorkester, 2 oktober. En spelsugen orkester återvänder till scenen efter pandemins långa, tysta vandring. Verken som framförs är komponerad av franska 1800-talspianisten Louise Farrenc, en kvinna som slog sönder glastaket med taktpinnen och skapade brusande, obeveklig musik. 16:00 i konserthallen i Eskilstuna.

Exklusivt: Magnus Betnér i Torshälla, 9 oktober. Det blir en galakväll med röd matta, bra käk och möjligheten att sätta klyftpotatisen i halsen pga gapflabb när komikern Magnus Betnér gör en exklusiv höstshow på Saga i Torshälla.

Muzak för ensamma handläggare med Byråkrat

Byråkrat på Bruksrestaurangen, 9 oktober. De gör redan fantastisk mat, nu kommer de att bjuda på fantastisk musik också. Martin Roos, känd från Kent, kommer till Bruket i Hälleforsnäs med sitt nya band Byråkrat för en spelning den 9 oktober. Mer info på eventlänken. Byråkrat på Spotify.

Digitalt berättarkafé med Anita Grede, 12 oktober. Studiefrämjandet i Sörmland gillar bra berättelser, och vem gör inte det? Haka på och lyssna – eller delta som berättare! Mer info om evenemanget här. Gästen Anita Grede är textilkonstnär och radiopratare.

Vingåkersbygdens storting, 13 oktober. Vad är viktigare än människors möten? Kanske ingenting alls, vi måste träffas och skapa samhållning och det har man fattat i Vingåker. På Stortinget träffas man, i år både digitalt och IRL, diskuterar och utbyter idéer. Hur kan Vingåker bli ännu bättre? Vad ska man lyfta fram som goda exempel på hur bra det är i Vingåkerstrakten? Save the date!

Hitta historien, kursstart, 14 oktober. Traktens Johan Eriksson ordnar kurs ihop med Studiefrämjandet i höst. Lär dig använda historiska källor, gräva i arkiv och sammanställa allt på bästa sätt. Kursen är både digital och på plats i Eskilstuna.

LitterArt Gästabud, 14-17 oktober. Ett av höstens bästa evenemang i hela Sörmland är förstås litteraturfestivalen i Nyköping. Programmet är brett, här och där även djupt. Vad sägs om pärlor som författarfrukost med Åsa Larsson och Mats Lundberg, Artparty med Marianne Lindberg de Geer eller samtal med skräckmästaren Mats Strandberg? Och man får ju inte missa när folkbildaren och forskaren Emma Frans invigningstalar! Det blir litteratur för barn och unga, vuxna, deckarnördar, finkulturella och historieentusiaster. Och så blir det novelltävling också, den kan man delta i nu genast. Mycket är gratis och allt sker i Nyköping. Läs förresten gärna Traktens intervjuer med regissören Helen Al-Janabi och författaren David Lindén, som båda levererar kulturupplevelser till festivalen.

Queen of f*cking everything, 15 oktober. Jonas Gardell jobbar hårt, som författare och komiker. Det senaste året har han jobbat hårt för att kulturen ska få ta plats på scen igen och nu, kanske, att det ändå blir en scenhöst. Gardell uppträder solo men vi vet alla att han fyller ut vilken scen som helst, denna gång Estrad i Södertälje. Biljettinfo här.

Boktryckets dag 23 -24 oktober, Eskilstuna. En verklig pärla, gömd bland höghusen i Tunafors: Det gamla tryckeriet med nestorn Bosse Nicklasson i spetsen bjuder in till boktryckets dag. Skrammel bland typerna och doft av bläck och papper. Mer information på Det gamla tryckeriets hemsida.

Wanda Bendjelloul i uppväxtens Enskededalen. Foto Sofia Runarsdotter.

Wanda Bendjelloul, 28 oktober. DN-journalisten debuterade ifjol med uppmärksammade Dalenglitter: en roman om hårt arbete. I oktober besöker hon kulturkaféet på Nyköpings folkhögskola för att prata om boken.

November

Jennie Abrahamsson i Eskilstuna, Gnesta och Nyköping 5-11/11. I ett unikt projekt har artisten Jennie Abrahamsson haft residens i Sörmland och avslutar med en konsertföreställning, som kommer till Eskilstuna den 5/11, till Gnesta den 6/11 och Nyköping den 11/11. Kring temat “Kärlek och Makt” har Abrahamsson skapat en sångcykel som nu möter publiken i en föreställning regisserad av Helena Röhr.

Aurora – The Weight of a Shadow, 14 november. Nyköpings teater får gotisk hemsökning i form av en rockshow inspirerad av Tim Burtons, Danny Elfman och massor av metal. Föreställningen handlar om flickan Aurora, som är fast på en kyrkogård med en ond, maskerad gestalt. Teater blandas med animerad film och livemusik. Biljetter och info här.

David Schutrick & Peter Morén, 19 november. Schutrick är lite av en doldis fast ändå inte. Många minns hans klassiska popalbum från 90-talet men vet kanske inte att han skrivit låtar åt många andra. Nu har han gjort en platta med en tredjedel av Peter, Bjorn And John, som knäckte alla jordens topplistor med sin vissellåt, Young folks från 2006. Albumet “En åldrande befolkning” är mjukt och vemodigt men också en insiktsfull spaning om medelålderns obeveklighet. Nu besöker de Biografbaren i Eskilstuna efter att ha gjort en del digitala gig.

December

Vem vågar planera så här långt i förväg? Trakten fyller på och uppdaterar kulturkalendern efter hand…

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.