/

Jazzbönor, popprinsessor och Tina Tarm

Start

Den 8 mars slår Eskilstuna stadsmuseum upp portarna för utställningen Vi är många – musiker i Eskilstuna. Invigningen lovar livemusik och fest, som sig bör och arrangemanget börjar med högtidstal kl 17:00.

Att Eskilstunas kvinnliga musiker är många kan kännas självklart, fast det har inte alltid fått märkas i berättelserna om musikstaden. På samlingsskivor, jubileumskonserter och listor över viktiga artister har tjejerna knappt funnits med, trots att de har varit skickliga, viktiga och framstående. Den här utställningen lyfter fram dem som spelat, komponerat, turnerat, övat och kämpat om en plats i ett musikliv som till stor del har styrts av män.

Illustration: Karin Söderquist

Som grund till utställningen ligger boken Herrarnas kalas – och de kvinnliga musikerna i Eskilstuna, som kommer ut i vår på Gidlunds förlag. Initiativtagare till boken och utställningen är Marie Selander, musiker, kompositör och författare, Frida Herchenröther, artist, låtskrivare och arrangör samt Emma Gustafsson, skribent och musicerande sjukhusclown. 
Ur arkivens glömska lyfts dragspelarna Majken Carlsson och Anna Wingman, pianisterna Greta Marké och Edit Maria Larsson. De tre initiativtagarna har bl. a. intervjuat jazzbasisten Rigmor Bådal, punkbandet Tina Tarm och eldsjälarna som var med och satte Eskilstuna på musikkartan under 90-talet. Även kulturskolans betydelse för staden syns i utställningen och besökare får träffa ett tantrockband, liksom nya initiativ till att göra musikstaden levande igen.

Om invigningen: Invigningstal sker 17.00. Innan dess kan du låta dig mingelguidas i utställningen av Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson. Du bjuds på livemusik, bubblande skål, högtidligt invigningstal och fika. 
Talare: Åsa Egeld, chef för Eskilstuna stadsmuseum och Marie Svensson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.
Kanske träffar du också på en och annan kändis?
Medverkande musiker under invigningen är Ingela Karp, Elin Grahn, Mila Thoors, Linnéa Lindbom, Natalie Brandt, Emma-Karin Maurin, Marie Selander, Frida Herchenröther och Emma Gustafsson.
Invigningen presenteras i samarbete med Studiefrämjandet.


Utställningen står kvar till och med 8 mars 2023. Fotot i vinjetten är från Balsta musikslott, när allstarbandet repar inför invigningsgiget.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.