//

Internationellt pris till film om stataren Gustav Larsson

Antikvarie Josefine Svensson på Sörmlands museum har producerat filmen om Gustaf Larsson, statare vid Ekhovs säteri i Björlunda. Filmen kom på andra plats i den internationella tävlingen ”Digital Storytelling Festival”, som arrangerades av Europeana och The Heritage Lab.

Rejält påpälsad, ty det var kallt i stugan som majoren erbjöd. Foto: Sörmlands museum.

Sörmland är ju ett riktigt statarlandskap, en trakt uppbyggd och präglad av egendomslösa familjer, som bara hade sina kroppar, arbetskraft och tid att sälja för att hanka sig fram. Rättslösa, men ofta i hög grad medvetna om det egna människovärdet och de djupt ovärdiga förhållanden de tvingades leva under. När Gustaf Larsson blev uppläxad av majorn vid Ekhov för att han bar förskinnet (ett slags förkläde för hantverkare) mitt i sommaren, så förklarade han att hade fått frysa tillräckligt i statarstugan under vintern, ”så nu tänkte jag att jag skulle värma mig!”

Filmen är en vacker framställning byggd på brev och andra källor som berättar om Gustafs liv, kombinerad med ett av hans stora glädjeämnen i livet – folkmusiken – framförd av Gustafs barnbarns barn, riksspelman Christina Frohm.

Läs mer hos Sörmlands museum (Mynewsdesk)

Missa heller inte The Heritage Lab ”Powered by curious people and lots of coffee”

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.