//

Hundra år på bussen – bilder som berättar

Foto: Leif Jørgensen

På fyra platser i Sörmland bjuder vårt kära länsmuseum på konst i sin återkommande serie ”Bilder som berättar”: i Gnesta utmed Frösjön, i Katrineholm på Stortorget, i Strängnäs på Visholmen och i Vingåker i Tennisparken.

Årets tema är kollektivtrafiken och bilderna kommer från offentliga arkiv, där det finns skatter att hämta. Dessutom har museet samarbetat med hembygdsföreningar och skapat en lättillgänglig utomhusutställning att ta del av.

Foto: Sörmlands museum

Att samåka har vi förstås alltid gjort, till och med fotvandring blir lättare i grupp. Den tidigaste organiserade kollektivtrafiken lär har skett på vatten, åtminstone kan man tolka både Bibeln och Canterbury Tales så. Men här ligger fokus på det senaste seklet: just i år fyller busstrafiken i vår del av världen hundra år!

Sörmlandstrafiken är en del av Region Sörmland och ansvarar för busstrafiken i hela regionen men all verksamhet upphandlas. De gröna vrålåk som nu forslar oss till och från skola och jobb ägs av storföretag som Nobina och Transdev, det senare en internationell jättekoncern med en omsättning långt över sex miljarder euro. Sånt kan få en att längta efter hästomnibusar och annan småskalighet och det finns att beskåda på årets utställning.

För den som råkar vara i Katrineholm finns det dessutom annat kul att se runt Stortorget. På elskåpen kan den uppmärksamma flanören se historiska foton av stan och mitt på torget tronar en ”konstainer”, med skulpturer. Sörmland har mycket att uppleva på konst- och fotofronten denna sommar!


P.S. Den som gillar fotoutställningen måste förstås också ta en sväng förbi Malmköping och Spårvägsmuseet. De har bussar också, t.ex. den blå kärran högst upp i inlägget.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.