//

Hesselby bastubibliotek

En liten varm pärla är Hesselby bastubibliotek en dryg mil utanför Malmköping mitt i det böljande sörmländska landskapet. Trakten tar sig ut en solig kall vinterdag på isig slingrande väg till Hesselby Mellangård. En liten röd stuga är det och när jag kommer närmare ser jag skylten på dörren. ”Bastubibliotek”. Initiativtagaren Hella Huhta bor i huset bredvid. Biblioteket är alltid öppet, man kan komma när andan faller på. Det är skottat fram till dörren och när jag kliver in slår värmen emot mig. Ja, det är ett varmt och skönt bibliotek att komma in i när det är minus 10 grader ute. Två läsfåtöljer, läslampa, trasmatta på golvet, ett tänt värmeljus på ett litet bord och en blomma inbjuder till att stanna och sjunka ner i litteraturens värld.

Läsning är inte inställt i pandemins tid så i november förra året fick Hella idén att öppna biblioteket. Konceptet är enkelt: Alltid öppet. Kom in när du har lust, låna/byt till dig en eller ett par böcker. Stanna en stund eller gå hem och läs.

Vad finns det för böcker i bastubiblioteket? Många svenska deckare förstås (Trakten lämnar också en bunt) men även Jane Austen, Hjalmar Söderberg, Stephen King, Agatha Christie, fantasyböcker på engelska, träningstidningar och mycket mer. 

Hella sköter om böckerna, ser till att det inte bara är hyllvärmare, utan böcker som folk vill läsa. Hon håller kontakt med besökarna via en fb-grupp och djungeltelegrafen. Det blir rotation på böckerna eftersom det kontinuerligt kommer in nya bidrag. För även om de inte är köbildning utanför så nog kommer det läshungriga från gårdarna och husen runt omkring. Till sommaren drömmer Hella om att ordna event på gräsmattan utanför biblioteket med prat om läsning och böcker och kanske bjuda in någon författare. Trakten hejar ivrigt på och tillsammans längtar vi en stund efter bättre tider utan kyla, social distans och covidskräck. 

Så det gäller att hålla ut och under tiden kan vi alltid läsa och besöka lilla fina ”Hesselby bastubibliotek.


Andra ”minibibliotek” finns utspridda på många ställen. Flenmo byggnadsvård i Stav har t.ex. ett skåp på väggen. I Smedjan, vid Skottvångs gruva finns det ett och i Gallerian i Eskilstuna finns en hylla för bokbytaren. Vet du om andra får du gärna tipsa på Traktens facebooksida!

Sen finns det andra vägar också. Digitala bokcirklar startas nu upp av många bibliotek i Sörmland. Läs mer i Traktens artikel om social läsning i Coronans tidevarv här.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!