/

Fullt hus i Flen

Vecka 8 betyder sportlov och snön moddar sig i drivor utanför biblioteket i Flen. Inne bland hyllorna myllar människor i alla åldrar och dörren in till Villåttingerummet står på vid gavel.

När kulturekonomin känns ansträngd och bokälskare ängsligt undrar om biblioteksdöden kommer även till deras kommun, känns det fint att besöka ett fullsatt hus. Den här torsdagen sitter KomTek med Legolådor och bygger rörliga robotar i hörsalen. Det trivsamma Villåttingerummet är ockuperat av handarbetande och konverserande damer (alla är välkomna). Nere i hörnet har Eskilstunabaserade Spelfaktoriet dukat upp bräd- kort- och konfliktspel. I galleriet är det pyssel och i BiblioTek-rummet gejmas det för fullt. Dessutom är det workshop med en ukrainsk konstnär.

Markus Hultcrantz.

– I måndags var det runt tvåhundra pers här, säger bibliotekarien Markus Hultcrantz, som går runt och myser över det som för ögonblicket känns som Flens hjärta.

Bibliotekschef Ranka Klincov tar emot innovationspris av Flens kommunchef Håkan Bergsten

Biblioteket har anledning att känna sig nöjda. Just idag tillkännages att de mottagit kommunchefens innovationspris. Så här beskrivs verksamheten:

”Biblioteket har på ett mycket förtjänstfullt vis tagit till sig av ny digital teknik och skapat ett unikt koncept. BiblioTek erbjuder idag en utökad upplevelse och lärande på biblioteket för kommunens medborgare och bidrar till att skapa en attraktiv kommun.”

Det är något mer högljutt en sån här dag, men trots att känslan av folkfest genomsyrar huset kan man ändå hitta en vrå att dra sig undan med en bok, studera eller vila.


Läs mer om Flens biblioteks aktiviteter, sök böcker, hitta digitalt material mm på deras hemsida.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.