//

Fröken Elvis tacklar Beethoven

Trakten lyssnar
Fröken Elvis & giganterna, album, Fröken Records, 2022.

Att göra cover på en pop- eller rocklåt är förstås en svår konst. Hur fylla det redan bekanta med något nytt, med något som motiverar timmarna i replokalen? Orkestrar som bygger sin karriär på att göra andras låtar kallas lite slentrianmässigt för cover- eller tributeband. Men alla som älskar populärmusik vet att en stark låt inte bara håller för att göras i många versioner, utan att den växer av en sådan hantering.

Ja, det finns coverband. Och så finns Fröken Elvis. Det de gör är något annat, en egen genre. En som de definierar, skapar och omskapar för varje ny platta och spelning. Från början handlade allt om Kungen men när de, efter en lång, seg tid där pandemin förvisat dem från landets scener, återvänder är de med annan inspiration.

Fröken Elvis och giganterna har kompositörer som Mac Davies ersatts av andra musikaliska superhjältar som Beethoven, Ravel och Chopin. Åtta jazzdoftande poplåtar signerade olika klassiska giganter har fått texter av Fröken Elvis-sångerskan Camilla Fritzén, ständige kompanjonen David Schutrick m.fl.

Texasfödde Mac Davies skrev många låtar åt Elvis, bl.a. A Little Less Conversation, som i Fröken Elvis version heter Leverera.

Att lyssna på plattan är att komma hem, såklart, det här är stycken vi alla hört så många gånger i filmer, i reklam och rulltrappor. Musiken är bortom sliten, den är så innött i vårt gemensamma ljudrum att den är som luft och gravitation. Det självpåtagna uppdraget att förvandla Bachs Air till något som inte genast drar in lyssnaren i Beppe Wolgers-drömmar, kan inte ha varit lätt. Men Fröken Elvis tar sig an sina giganter med både lekfullhet och en slags respektlöshet som trots allt är en hyllning till melodierna.

Även texterna är en viktig del av detta. Tidigare har Presleys hits översatts med just denna brist på andakt som behövdes för att återskapa och göra levande. Det var uppenbarligen en bra skola för de nyskrivna texterna gifter sig väl med musiken.

Helheten är en genomstark skiva med en blandning av klassiskt, pop och jazz som aldrig skulle funkat utan massor av attityd.


Skivan finns på Spotify och bandet turnerar under våren, se datum här.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.