//

Flykt och tystnad i Eva Stillings ”Om henne talar vi inte”

Mariefredsförfattaren Eva Stilling pratade länge om att skriva den där romanen. Till sist fick hon ett ultimatum av sin partner: Antingen skriver du den, eller så får du flytta till en etta i Bandhagen! Resultatet blev en kaotisk relationsroman om undansmusslade sanningar, skam och skuld.

Först blir jag mest bara irriterad. Huvudpersonen Emm Sand är så dum. Tanklös. Hänsynslös! Är det verkligen trovärdigt att bete sig sådär? Inget konsekvenstänkande överhuvudtaget. Eva Stilling har tagit sig an den svåra uppgiften att gestalta livet i en familj där man låtsas som ingenting och hoppas på att problemen ska försvinna.

Det gör de inte och till slut flyr Emm från sin man Fredrik, vars mentala tillstånd både blir farligt för honom själv och omgivningen. Det är också en av sanningarna som aldrig hanteras öppet. Hon måste fly, med sin nyfödda son. Bakom sig lämnar hon Sverige men också ett äldre barn, Joel, och en minst sagt trasig relation till systern Monica. Målet är den karibiska ön Tobago och nya kärleken Colvin.

Efter bokens tumultartade start på 80-talet hoppar handlingen fram till 2009. Det här är ingen romantisk historia och när vi möter Emm igen går hon under dopnamnet Maria och den älskade maken Colvin har hunnit dö. Det är dags att åka till Sverige och konfrontera alla de där hemliga, hemska sanningarna.

Resten av boken är inte mindre händelserik och jag dras alltmer med i Marias liv. Hon är inte mycket klokare som medelålders, fortfarande impulsstyrd och knäpp. Men hur skulle jag själv bete mig i en destruktiv relation? Hur skulle jag närma mig det outsagda och trasiga? Boken väcker tankar och frågor. Mötet mellan Maria och den vuxna Joel är intressant, där ligger huvudspåret, men allra mest bränner det till i konfrontationen mellan Maria och systern Monica.

Eva Stilling är skrivpedagog, lektör och företagare som undervisar i muntlig och skriftlig kommunikation. Nästa roman skriver hon ihop med en författarkollega. Om henne talar vi inte kan köpas på de vanliga ställena men man kan också beställa den signerad direkt från Eva, till ett billigare pris, på hennes hemsida.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.