///

Flimmer på Biografbaren

Händer det något i vår? Eller är kulturen död? Nej, självklart inte. Konvalescent kanske, men inte död. Det är lätt att göra medicinska metaforer av allting i dessa tider. Två som har tagit det hela till nästa nivå är Angelina Pavanelli och Ingrid Stenlund, som sätter upp föreställningen Flimmer på Biografbaren i Eskilstuna i mars.

– Det känns som om jag haft koll på Angelina sen jag var tretton, säger Ingrid, som pluggar till logoped i Uppsala.

– Samma här, säger Angelina. Vi har alltid funnits i samma kulturkretsar och jag har alltid tyckt att Ingrid skriver så bra, raka och tydliga texter.

Angelina Pavanelli och Ingrid Stenlund.

Med Flimmer gör de sitt första gemensamma projekt och det är ambitiöst. Båda två är låtskrivare men här har Angelina stått för musiken medan Ingrid skrivit texterna. Föreställningen är ingen regelrätt konsert men består av musikstycken, låtar och upplästa dikter, som Ingrid skrivit.

– Ingrid har gjort poesigrejen väldigt framgångsrikt, säger Angelina och skrattar. Jag känner mig som din morsa som bara måste hylla dig. Men det är stort att du representerar Uppsala i SM i Poetry Slam!

Angelina själv kallar sig gärna låtskrivare och har släppt flera popsinglar, som finns på Spotify. Till vardags jobbar hon på Kulturskolan i Eskilstuna. Nu har hon dels skrivit ny musik till föreställningen, dels förnyat gammalt material.

– Konceptet är att använda pop och poesi som undersökningsmetod, säger Ingrid. Att hitta beröringspunkter mellan känsloliv och fysiska reaktioner. Vi fokuserar på tre organ, hjärta, hjärna och lungor.

– När publiken kommer in är de i Flimmer-världen, fyller Angelina i. Men de kommer att att ha helt olika upplevelser, tror vi.

– Någon kommer att tycka att föreställningen är jobbig, en annan att den är jättebra. Alla har sin vinkel. Både beroende på var man sitter och vad man har med sig för upplevelser.


Den 75 minuter långa föreställningen ges den 6 och den 27 mars. Angelina och Ingrid ser projektet som en pågående process och hoppas kunna utveckla och framträda med Flimmer fler gånger i framtiden. På grund av restriktioner har de varit tvungna att minska antalet i publiken men om reglerna ändras släpper de fler platser. Det är alltså en god idé att klicka i att man är intresserad på Facebook-eventet, för då ser man om nåt händer.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.