//

Femtio andra nyanser

Start

Trakten läser
Shades of Grey, av Jasper Fforde, Hodder & Stoughton, 2009.

Alla inbitna litteraturälskare vet att ett hett boktips inte måste ånga av värmen från tryckpressen, böcker från ifjol eller 1879 kan vara lika rätt. Det viktigaste är inte att vara först med det nyaste, en påminnelse om ett bortglömt mästerverk kan vara lika spännande. Men just den här gången kan man ju undra lite över vem som var först? David Armini har läst, och rekommenderar varmt, Shades of Grey.


Nejdå, det är inte 50 Shades of Grey (nedan 50SoG) av E. L. James.
Shades of Grey (nedan SoG) är skriven av av Jasper Fforde. Och nej, titeln anspelar på inget vis på 50SoG, i själva verket kom SoG redan 2009, medan 50SoG kom först 2011.

Det finns många historier om personer som köpt fel bok och blivit djupt besvikna (för SoG innehåller inga BDSM-scener) eller positivt överraskade då SoG i allt är en bättre bok än än 50SoG. 

Brittiska Jasper Fforde är en mästare i genren ”verkligt-men-med-en-twist”. Som att det finns en portal mellan fiktion och verklighet, eller att det finns kaniner i mänsklig storlek och med mänskligt intellekt. Rätt hanterat kan konceptet vara lysande för att utforska verkligheten; genom att justera reglagen för verkligheten, kan det bli mer lättillgängligt att undersöka hur livet och samhället fungerar. T.e.x. handlar historien om de människostora kaninerna, The Constant Rabbit, egentligen om främlingsfientlighet i samtidens England.

I SoG är premissen att vi befinner oss i en framtid, oklart hur avlägsen. Skit och mög har hänt, troligen miljökatastrofer och olämplig politik, kanske krig. Vi får aldrig riktigt veta. Men något har skett med människors syn och många har allvarligt nedsatt färgseende. Många kan bara se i gråskala, endast ett fåtal kan se alla nyanser som dagens människor. Det är premissen och upplevelsen som läsare är att Fforde utför ett experiment: Vad händer i ett samhälle som detta? Parabeln han landar i är ett segregerat samhälle där social hierarki bestäms av ditt färgseende.

Det är en bok som har allt (utom just BDSM-sex då). Det är mycket humor, det är spännande, det är intressant psykologi, det säger mycket om vad det är att vara människa och vilka problem som väntar om vi inte skärper oss.

Tyvärr finns inte Ffordes böcker på svenska på Bokus etc, och de finns inte på de svenska ljudbokstjänsterna. Det är synd! Kanske bedöms de ha för specifikt engelsk humor? Eller att språket innehåller en del svåröversatta ordlekar?

Mitt råd är att läsa den!


David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.