///

Fågelskrämmor och landskap i Malmköping

Utställningen ”Fågelskrämmor och landskap” presenterar ett urval oljemålningar av Jan van Rooij, bosatt i Malmköping, men med starka band till Nederländerna, Indonesien, Frankrike och Spanien, kopplingar som också återspeglas i Jans måleri.

Utställningen pågår 19 mars – 23 aprilWidegrens effekter i Malmköping, ett kombinerat café, antikvariat och bokhandel och galleri som även säljer diverse kulturell varia. Öppet fredagar kl 15 – 18 samt lördagar 10 – 14.

Jan van Rooij, självporträtt.

Så skriver Jan själv om livet och konsten:
” Född 1938 på Sumatra, Indonesien. Bodde de första fjorton åren av mitt liv i Indonesien. Satt mellan fyra och åtta års ålder i japanskt fångläger. Familjen återvände till Nederländerna i början på 50-talet. Gymnasiestudier avslutades i Arnhem. Därefter ut i Europa för språk- och konststudier i Paris och Barcelona. Efter några års arbete som reseledare hos Fritidsresor hamnar jag i mitten av 60-talet i Sverige. Arbetade under 70-talet med marknadsföring inom olika företag. I mitten av 80-talet fick jag anställning på Electrolux Industridesignavdelning. Där arbetade jag med koordinationen av design för olika produkter inom Electrolux i Sverige och Europa. Då var mina språkkunskaper i engelska, franska, tyska, spanska, svenska och holländska till god hjälp.

Måleriet och konst har alltid varit mitt stora intresse.

Favoriter: Tyska expressionister, Mark Rothko, de Koning, Fauvister som Van Dongen, Cobra gruppen och flera.

Sedan några år bor jag i Malmköping.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.