///

Fågelpoesi från ytterskärgården

När rönnbären får sin första frostkyss och de sista flyttfåglarna drar söderut flockas ornitologerna med nät och ringar på Enskär i Sörmlands ytterskärgård.

Foto: Hartsö – Enskär fågelstation.

Naturreservatet Hartsö ligger i havsbandet utanför Studsvik. Området är värt ett besök året runt för den som har tillgång till en skaplig farkost, men just nu på hösten är området kanske som allra bäst. Ömsom vilt stormande, ömsom froststilla, knastrande tyst.

Sedan 1965 har här funnits en ringmärkningsstation, vilket gör den till en av de äldsta i Sverige. Sedan 2013 kan man följa det ensligt friska livet på Enskär via deras blogg. Där kan även vi landkrabbor ta del av nattliga hornugglor, östliga taigasångare, närporträtt av sprakande sparvhökar och så förstås lilla ”Perkele” – kungsfågeln från Finland.

När blåsten ligger på och näten måste tas ned åker Ferlin fram som tröst. Följande rader stod att läsa i bloggen häromdagen, då det blåste stark nordlig-nordvästlig vind med kulingstyrka i byarna. Endast två kungsfåglar fastnade i näten den dagen.

Inte ens en grå liten fågel
som sjunger på grönan kvist
det finns på den andra sidan
och det tycker jag nog blir trist

Inte ens en grå liten fågel
och aldrig en björk som står vit
men den vackraste dagen som sommaren ger
har det hänt att jag längtat dit
(Inte ens, ur Goggles, 1939)

Följ livet på Enskär via fågelstationens blogg

Alla obsar i Trakten på Artportalen

Nils Ferlin på Litteraturbanken

Fler upplevelser i Trakten

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.