//////

Ein Bibliothekar siktar på Berlin

Christer Hermansson, författare och kulturchef i Strängnäs, förgyller Trakten #2 med novellen ”Rune”, där han tar oss tillbaka till ungdomens Bollstanäs IP i Upplands Väsby och mötet med gåtan ”Rune”.

Vi passade på att ställa några frågor till Christer, som under 2021 bland annat har siktet inställt på den kommande utlandslanseringen i Berlin.

Rune, tränaren i din text, skriker ju en hel del. Hans främsta taktiska uppmaning är ”Upp med bollen!” Vad tror du: skulle Runes lag ha nått större sportsliga framgångar med ett något mer välutvecklat språk?

– Det är bra att vara väldigt tydlig i alla sammanhang. Här är målbilden solklar!

Du är ju även kulturchef i Strängnäs kommun. Har ni skrivande eller ”berättande” på schemat inom kulturskolan?

– Jag har ju anställt Sveriges första kommunförfattare Magnus Utvik som tillsammans med litteraturutvecklare Peter Björkman på Strängnäs bibliotek arbetar med att få fler vuxna att skriva. Hittills har tre antologier publicerats. Barnbiblioteket erbjuder regelbundet skrivarläger för barn och unga. Och Kulturskolan har ett projekt 2021 med syfte att få fler unga att uttrycka sig i skrift.

Rent allmänt: tycker du att samhället erbjuder tillräckligt goda möjligheter för människor som är intresserade av att utveckla sitt språk? Det finns massor av möjligheter för den som vill spela fotboll eller gymma – men de som skriver får ju fixa det mesta själva.

– Allt fler människor verkar skriva och vill ge ut en bok. Det finns ett stort utbud av kurser. Dock anser jag att folkbiblioteken bör satsa mycket mer på skrivfrämjande aktiviteter och inte enbart på läsfrämjande. Skrivande och läsande hör ju ihop. Och att folkbiblioteken satsar mer på att publicera skrifter som invånarna är med och skapar.

Varför skriver du?

– Det är mitt sätt att uttrycka mig på.

Skriver du på något just nu?

– Ja. Ett slags uppföljare till Kontorsmannen som kom 2012. Nu är det kontorschefen i fokus: arbete, chefskap, liv.

Har du några förhoppningar eller förväntningar inför 2021?

– Min roman med den tyska titeln: Ich bin ein Bibliothekar! ska publiceras i Tyskland på ett Berlinförlag, och jag hoppas det blir release i maj eller juni och att jag kan delta på plats.

Trakten håller förstås tummarna för att denna förhoppning kan infrias. Vi skickar även med några lästips ur Christers digra backlist, med böcker som alltid är särpräglat Hermanssonska, alltid roliga och även lite, lite farliga.

>> Läs ”Rune” av Christer Hermansson här. Var han från Kalabrien? Varför skrek han?

Förstasidans porträttbild foto: Mikaela Hermansson


Ett urval Hermanssonska verk

  • Ich bin ein Bibliothekar! (2001)
  • Kulturchefen (2010)
  • Kontorsmannen (2012)
  • Avanti! – en roman om New Public Management (2017)

>> Hela listan på Libris

>> Se mer av Christer Hermansson på Youtube.

Johan Eriksson

Jag är frilansande journalist, författare och redaktör. Skriver regelbundet krönikor och reportage i tidningen Sörmlandsbygden. Vid sidan av har jag ett litet förlag, Widegrens, tillsammans med familjen och några kollegor.