//

Driven deckare om depression

Små katastrofer av Sarah Vaughan. Utkommer 5 februari på Bonniers förlag.

Sarah Vaughan är en brittisk författare. Att hon tidigare varit nyhetsreporter går igen i de två böcker av henne jag läst, Efter skandalen och Små katastrofer. Båda på Bonniers förlag. Böckerna är starka samtidsskildringar och presenterar handlingen ur olika perspektiv vilket är en styrka när komplexa företeelser skildras. ”Små katastrofer” tar sig an något förbjudet – tankar att skada sitt eget barn.

Jess drabbas av förlossningsdepression och har tvångstankar om att hon kommer skada sin bebis om hon inte utför vissa ritualer, som att vrida sina vigselringar tre gånger på fingret. Allt mer kraft går åt till att dölja det djupa mörker hon hamnat i. Liz är huvudkaraktären med perspektivet i jagform. Hon är dessutom barnläkare och träffar Jess med bebis på sjukhuset. Barnet har en huvudskada som inte kunnat uppkomma på det sätt modern förklarar. Liz blir förbryllad. Det stämmer inte med vad hon vet om Jess.

Liz kommer i konflikt med sin chef som anser att anmälan till socialtjänsten görs alldeles för sent. Hur socialsekreterarna sedan sköter utredningen är skickligt och trovärdigt skrivet. Det första gången jag i romanform läser om hur en utredning går till, med all den ångest som drabbar både vuxna och barn. Själv har jag som socionom utrett många orosanmälningar om barn som far illa och Sarah Vaughan skildrar detta alldeles utmärkt. Som socionom har jag också jobbat med depression efter förlossning och välkomnar även detta tema.

Författaren låter oss lära känna Liz genom minnen av barndomen och en mamma som inte räckte till. På mammans dödsbädd får hon veta sanningen om varför hennes lillasyster dog. Det var inte plötslig spädbarnsdöd, utan mamman som i desperation tappade kontrollen. Liz inser hur mycket hennes liv och yrkesval präglats av uppväxten och moderns omsorgssvikt.

”Små katastrofer” är en deckare med viktiga budskap, dessutom lättläst och med framåtdriv. Styrkan i boken ligger inte i språket utan i handlingen. Det enda jag störs av är titeln. Inte är det små katastrofer som gestaltas, det är stora katastrofer. Riktigt stora! Boken avslutas med en twist som jag unnar författaren, lite måste hon ju ändå få ta ut svängarna.


Karin Flygare recenserar också böcker åt BTJ och tipsar om litteratur och kultur på Instagram, med taggen @flygarekarin.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!