//

Digital förlängning av biblioteket

Under påsklovet smyger Flens bibliotek igång sin nya satsning på att utveckla en digital verksamhet och Trakten var med på en introduktion.

Bibliotekarien och teknikfantasten Markus Hultcrantz höll i träffen, där även bibliotekschef Ranka Klincov närvarade. Det lilla rummet var fyllt till bristningsgränsen av intresserade ungdomar men även en del vuxna.

– Välkomna till vårt TEKrum, säger Markus och börjar med att berätta om varför Flen satsar på IT.

Enligt bibliotekslagen ska folkbiblioteken följa med i den demokratiska utvecklingen och mycket sker på nätet, där finns kunskapsförmedling, diskussioner men också skapandet av journalistik och konst.  

– Men det här är nytt, vi vet inte hur det ska utvecklas och därför hoppas vi att ni besökare vill vara med och utveckla verksamheten. Vad vill ni ha rummet till? Uppleva, skriva, göra film eller konst, se kultur och spela? På många vis är det precis som biblioteket i övrigt, fast i en ny arena.

Satsningen, som tog sina första, försiktiga steg under fjolåret, med införskaffandet av hololens-rigg och 3D-skrivare, har nu getts ett eget rum, med utrustning som speldatorer, Xbox, VR-headset, podcast-kit och 360-kameror.

– All teknik är verktyg, fortsätter Markus. Vi har vissa ramar när det gäller vilka program som får finnas här, men apparaterna finns till för att användas så när ni vill ha ett spel får ni önska och vi försöker ordna med nedladdningen. Sen gäller att vi gör det här tillsammans – TEKrummet är en möjlighet men inte en rättighet. Var försiktig, lämna tillbaka i det skick man fick det. Vi hoppas att det blir som en TEKfamilj där vi tar hand om varandra och grejer.

Med teknikens hjälp kan man både skapa och uppleva 3D-miljöer

Han berättar också att en viktig del i satsningen är att skapa en plats där barn och unga kan känna sig säkra på nätet.

– Om våra barn spelar fotboll eller ägnar sig åt ridsport lär vi oss regler och deltar i arrangemangen men på nätet är barnen själva. Och det kan bli farligt. V¨årt TEKrum blir förhoppningsvis roligt att besöka ihop med vårdnadshavare, då kan ni barn vara experterna och visa mamma och pappa hur man gör! Och en vuxen kan sitta i en fåtölj här och läsa medan barnen spelar om man vill.

Markus fortsätter genomgången av reglerna och tolken Svetlana får jobba hårt för att hänga med i TEK-jargongen. Sedan är det dags att visa. Han sätter hololens-riggen på huvudet och på skärmen bakom honom kan vi följa med i det han ser. Vilket är rummet vi befinner oss i och alla människorna. Sen plockar han fram menyer och börjar kasta ut virtuella glaskristaller ”i rummet”.

– De vill pröva nu! säger Svetlana och skrattar.

En hololens är en experimentell variant på VR, en så kallad MR, eller mixed reality. Med en sån kan man uppleva både rummet man är i och ett digitalt innehåll. Den går inte att köpa som privatperson och kan komma att användas i utbildningssyfte och inom vården, kanske för att utföra operationer. Men det går också att skjuta rymdvarelser och rita med den.

Flen är inte ensamt om utvecklingen, i Eskilstuna finns ett större projekt och Region Sörmland samordnar så att programvara och annat praktiskt ska kunna delas mellan verksamheterna, som Markus jämför med Tom Tits i Södertälje, fast med fokus på IT.

– Men som jag sa från början, det här är inte färdigt. Vi vill att ni pratar med oss, kommer med frågor och idéer. Då kan vi utveckla något riktigt fint. Välkomna till Flens biblioTEK!



Faktaruta – Flens biblioTEK: För besökare upp till 12 års ålder krävs att vårdnadshavare är med; lånekort krävs också, plus en introkurs och så får man skriva på en överenskommelse om reglerna; är man över 12 får man boka rummet själv men upp till 18 år behövs ändå målsmans signatur. Man måste boka tid för att få använda rummet, via telefon, mejl eller i lånedisken. Om man bryter man mot reglerna får man inte använda rummet på ett tag. Även grupper kan boka, t.ex. studiecirkel, skola, fritids eller privata grupper.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.