//

Det är svårare för en robot att sortera tvätt än att vinna i schack

Trakten läser
Att uppfinna världen, av Katrine Marçal, Mondial förlag, 2020.

Word och hallelujah! Jag är egentligen emot personval, men om Marçal blir partiledare kommer jag att rösta på det partiet.

Jag erkänner att jag har kånkat på resväskor istället för att rulla för att känna mig manlig. Och jag blir nedslagen när lyssnar på hennes bok Att uppfinna världen och går förbi en driving range i flera våningar: Det är 32 män och två kvinnor som bankar boll. Det kan vara en slump.

Det kan också vara så att kvinnor valt intressen på grund av ingrodda strukturer, sånt som är lättare att utföra i hemmet, medan män valt intressen som golf, fågelskådning, jakt som kräver mer tid och resurser.

Boken bjuder på mängder av roliga/tragiska reflektioner som påminner om de där strukturerna och hur starkt de påverkat oss och fortfarande gör det:
– Varför heter det brons- och järnåldern och inte keramik- och linneåldern?
– Barnmorskor förbjöds använda metallverktyg.
– Datorkapacitet mättes tidigt i flickår istället för byte.
– 99% av allt riskkapital i Sverige går till män.
– Varför handlar debatten om att förutsäga tekniken snarare än att påverka den?
– Det är svårare för robotar att sortera tvätt än att vinna VM i schack.

Just det senare är extra intressant:
Intelligens har definierats som det högutbildade män tycker är svårt, som exempelvis schack. Så när en dator slog världens bästa mänskliga schackspelare var saken klar. Nu tar robotarna över. Vinner datorn i schack kommer den förstås att klara allt annat som ju är enklare, som städning (som ju tom kvinnor klarar!)

Inte. 
För att dammsuga ett vanligt vardagsrum är i själva verket svårare (för en maskin) än att bli skitduktig på schack.

Boken hade behövt en mer aktiv redaktör! Vissa poänger drivs in väl långrandigt och ”helt enkelt” upprepas pinsamt ofta. Men jag jag kan ändå bara uppmana till läsning!

Gå sedan och se med nya ögon på vad jag, du, vi vant oss vid som ”kvinnligt” och ”manligt”. Och tänk på hur avundsjuk en robot skulle vara på dig som är så skicklig på att dammsuga under matbordet!


Londonbaserade Katrine Marçal är journalist och författare, som skriver regelbundet i Dagens Nyheter. Hon debuterade 2008 med uppmärksammade Våldtäkt och romantik. På hennes Instagramkonto @katrinemarcal dyker fler intressanta fakta och reflektioner upp.


David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.