//

”Det är både utmanande och rogivande att måla”

Lördag den 10 december 2022 mottog Hanna Hellmér VSK:s stipendium när det hölls vernissage för Vintersalong 2022.

Hanna Hellmér har på bara några år etablerat sig som konsekvent och intressant konstnär. Hennes målningar har setts på flera utställningar och salonger i KFV-området. Hon är en av KIKK-konstnärerna, hon är engagerad i XL Art, medlem i Konststudieklubben och hennes ateljé har kunnat besökas under konstrundor. En brobyggare med skärpa som med sina målningar utmanar samhällets syn på kvinnorollen. Det är kaxigt och andas frihet. Traditioner utmanas, ofta i pastell. Hennes verk som juryn valde till Vintersalong 2022 är dock i akvarell. Västra Södermanlands Konstförening hade redan, oberoende av juryn, utsett Hanna Hellmér till 2022 års stipendiat. Ett dubbelt erkännande således.

Årets stipendiat, vilken var din reaktion när du mottog beskedet?

– Jag blev både väldigt förvånad och väldigt glad när jag fick beskedet om stipendiet, jag känner mig självfallet mycket tacksam och hedrad. 

Kommer stipendiet att förändra dina möjligheter att skapa konst?

– Att få ett konststipendium känns oerhört bekräftande och det motiverar mig till att fortsätta utveckla min konst och mitt uttryck. Pengarna blir också ett tillskott för att investera i nya material och färger.

Varför blev måleri ditt uttryckssätt?

– Måleri har alltid tilltalat mig, genom måleriet har jag känt en slags befrielse och jag har upplevt att jag kan hantera olika känslor och tankar genom att ge uttryck för de i bild. Det är både utmanande och rogivande att måla. Även om jag har haft långa pauser från måleriet tidigare i mitt liv så har jag alltid kommit tillbaka till det. 

Du har ofta en speciell färgskala, vill du berätta om den?

– Min färgskala är ofta i pastell med mycket rosa och turkost. Rosa är till exempel en typisk ”tjejig” färg men som jag egentligen tycker har väldigt mycket power i sig. Färgerna representerar på sätt och vis det naiva, barnsliga och kanske lite omyndigförklarande, det i kontrast till ett (ibland) normbrytande bildspråk ger en känsla av balans. 

Från pastell till akvarell, är det en tillfällig test eller ett nytt materialval för det Hellmérska vi ser?

– Akvarell är faktiskt en av de tekniker som jag målade mest med när jag var ung, då målade jag oftast (liksom nu) människor och ofta i avskalad färgskala. På senare år har jag återkommit då och då till akvarell men målar då mest i svart/vitt. Akvarellen ter sig väldigt annorlunda mot t ex akryl och ibland är det kul att utmana sig med lite variation. Det jag målar mest med är fortfarande akryl och just nu målar jag också en del olja men akvarellerna kommer säkert dyka upp med jämna mellanrum även framöver.   

Se några av Hanna Hellmér verk på hennes Instagram.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.