///

Brev från fronten

Ett streamingtips under radarn, tillgängligt till 31 mars: I samarbete med Castello di Rivoli i Turin visar Moderna Museet 19 videoverk av 15 samtida ukrainska konstnärer och konstnärsgrupper. Konstnärerna är för närvarande instängda i de belägrade ukrainska städerna eller har lyckats ta sin tillflykt till gränstrakter eller till grannländer. Filmerna kan ses på muséet i Biografen men är också möjliga att streama via Moderna museets hemsida.

Yaroslav Futymsky, Flag is burning, 2019 Stillbild ur film. © Yaroslav Futymsky

Så här presenterar konstnärerna själva verken:

Vi kan inte bli mer solidariska än vi är nu, när vi ställs inför det faktum att den mångåriga politiska kampen riskerar att skingras och gå upp i rök. Urvalet av filmade verk och rörliga bilder som presenteras här handlar inte i klartext om det nya kriget. Det är snarare prov på arbete som har utförts – eller som vi trodde att vi utförde – för att förhindra konflikten. Verken kan betraktas som förebud om en uppenbar, oundviklig katastrof av det slag som alltför ofta har blivit verklighet i Ukrainas historia.


AntiGONNA; Yaroslav Futymsky; Nikolay Karabinovych; Dana Kavelina; Alina Kleytman; Yuri Leiderman; Katya Libkind; Yarema Malashchuk and Roman Himey; Lada Nakonechna; R.E.P.; Daniil Revkovsky; Andriy Rachinsky; Oleksiy Sai; Leisa Khomenko and Mykola Ridnyi.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.