/

Bokreans dolda pärlor

Det var länge sen bokrean kändes som en frigörande, omvandlade kraft. Ett tillfälle att släpa hem texter och tankar som du inte ens visste fanns, och att samtidigt känna sig som del av något större. Likförbannat: rean är här. Trakten samlar krafterna för att gräva fram lite guld ur slammet även 2023.

Happy days? Rea hos Bokskotten i Stockholm, en av de då få kvarvarande oberoende handlarna. Stängd sedan 2015. Foto: Wikimedia/La2 (CC SA 1.0)

Den har snart 100 år på nacken, bokrean. Under decennierna har både branschens och publikens intresse för den litterära köpfesten åkt berg- och dalbana. Sedan några år befinner sig rean i en rejäl formsvacka, långt ifrån det sena 80- och 90-talets glansår, då folk gick ”ur huse” mitt i natten för att fynda – men också för att vara en av hundratusentals små kuggar i ett landsomfattande kulturfestmaskineri.

Vad fyndar du?
Skicka in dina reatips eller bokfynd mer generellt till redaktion@trakten.nu så kanske vi kompletterar artikeln med ditt bidrag.

Vi som kom dit kände oss lite bättre av att vara där, njöt av att sitta uppe sent i väntan på fynden, njöt av att trängas med andra som närde samma hunger efter . . . något annat. Det oväntade. Efter litteratur som kunde öppna dörrar. Förändra livet, eller åtminstone förväntningarna på livet. Till bra priser, dessutom.

Den omdebatterade Nobelpristagaren kan skriva, ingen tvekan om det. Fynda Frukttjuven, Handkes ”sista (?) epos” för facila 89 pix.

Då fanns fortfarande Linderoths bokhandel i Vingåker, Hjalmar Petterssons i Katrineholm, Vallinska (med Violen!) i Flen, Kullbergs i Nyköping, Oskar Erikssons i Strängnäs, och Sandbergs med flera i Eskilstuna. Med flera, med flera. Göran Greider har beskrivit överdådet i det som blev hans första univsersitet, reorna i hos Linderoths, där man i synnerhet på de översta hyllorna kunde göra starka fynd, ty så högt tordes inte expediterna klättra för att märka om priserna. Där fanns titlar som intresserade innehavare och biträden genom åren köpt in av kärlek, med hopp om förändring, men som med tiden kanske glömts av. Tills någon rafsade . . . och fann.

Det var ett tag sen.

Den fysiska bokhandeln domineras numera av två kedjor: Akademibokhandeln och Ugglan. De flesta av er har bara sett katalogerna från dominanten, Akademibokhandeln. Utan dessa kedjor vore kanske den fysiska bokhandeln – bortsett från antikvariat och oberoende, nytänkande uppstickare – död. Eller hänvisad till tre-fyra lastpallar vid utgången hos ICA Maxi, eller andra kedjor med finansiella och distributionsmässiga muskler.

Ingeborg Bachmans Malina, litteraturhistorisk klassiker i Wienmiljö, ett verk under radarn – värt att upptäcka! 149 spänn, okej, men ändå.

Samtidigt är det rådande inköpsoligopolet en tratt, för att inte säga dumstrut, som döljer det litterära utbudets faktiska rikedom för den ordinäre bokälskaren. Ett fåtal – kan det röra sig om max tio personer? – inköpare i de stora kedjorna bestämmer i hög grad vad som ska ut på rean och till vilket pris.

Hundarna av Jesper Larsson, starkt svenskt samtidsdrama av författaren från Oxelösund. Nu endast 19 spänn. Även senaste romanen är med på rean.

Ja, priset. Det var ju det. När exempelvis nyligen prisbelönte Jesper Larssons förra roman Hundarna skickas ut direkt på rean i nyutgåva (pocket) med uppåt 80 procents rabatt, så innebär det att författaren själv får cirka 3–4 spänn per försåld bok, lite beroende på villkoren. Även om förlaget har brassat på med en rejäl upplaga och mot förmodan lyckas sälja den, så får författaren alltså mindre än vad en feriearbetande gymnasist tjänar på en månad.

Sonya Hartnetts starka familjedrama i genren ”Unga vuxna” för 39:-. Hartnett belönades 2008 med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

I dumstrutens skugga finns ett sammelsurium, ett virrvarr av både starka och svagare texter, som sällan får plats i kataloger eller skyltfönster. Texter som mycket väl skulle kunna hugga tag i dig, i samhället, förändra oss, få oss att växa. Dynamit. Konstgödsel, i ordets rätta bemärkelse. I Traktens bokreatips får du icke vetenskapliga, ej heller Lean-säkrade, förslag på lite mer svårfångade pärlor och erbjudanden. Vårt korta tips är egentligen bara ett: fortsätt att läsa, fortsätt söka. Scrolla vidare, vi lägger in tips nedanför allteftersom.

Emma Holm debuterade 2017 med Skäl, som nominerades till Katapultpriset. Köp både debuten och uppföljaren Konsekvenser för 19:- styck.

Några sökttips för reans pärlfiskare

Vi är på många sätt fångade av sökalgoritmer och färdigförpackade utbud, bestämda av inköpare och marknadsavdelningar. Men, det finns vissa knep för att luska fram oväntade fynd:

 • Sök på förlagsnamn istället för att bara scrolla på ytan. Exempel: så här ser Tranans utbud ut hos Bokus. Eller som här: Nirstedts poesibibliotek, med mängder av starka, svårfunna verk.
 • Gå direkt till småförlag, t.ex. kan du köpa serieversionen av Aniara direkt från Kartago förlags minirea, för 29 nätta rymdslantar. Här hittar du en lista över svenska serieförlag.
 • Bläddra bakvägen: sortera på billigast först inom en genre som intresserar dig.
 • Riktig insider: kolla de utannonserade reapriserna hos grossister som Carinex. Där kan du inte köpa som privatperson, men du kan hittat oväntade titlar som inte finns med på vanliga rean och be närmaste handlare att ta hem dem.
 • Glöm inte att många riktigt bra förlag inte alls deltar på rean, av olika skäl. I många fall är deras titlar helt enkelt så starka att de inte behöver reas ut, med tiden säljer de slut ändå. Förlag som Daidalos, H:strom och andra har däremot bokklubbar och bokpaket till förmånliga priser, oberoende av rean.
Daidalos Europapaket, en stark trojka med Krastev,
Guérot, Streeck, Habermas, mfl. En hundring styck.

Några tips från Traktens recensent, Irene Kolare:

 • Ormen i mig av Anna Ehn, från Juniperus förlag, om ätstörningar, dagboksanteckningar som berör, en bok som ger kunskap, tröstar och inger hopp.
 • Den första människan och Landsflykten och Riket av Albert Camus, en roman och en novellsamling av den franskalgeriske nobelpristagaren.
 • Löpa varg av Kerstin Ekman, en roman som gör livet intressantare och en favorit att äga och kunna plocka fram när andan faller på.
 • Handbok för fifflare av Hanne Kjöller, skarpsinnig kritik mot Sveriges alltför lättsvindlade välfärdssystem.
 • Det finlandssvenska förlaget Söderström och Schildts & Söderström har sänkt priset på ett urval av barnböcker inför sportlovet 2023.
 • Stötta din lokala bokhandel, om du är lycklig nog att ha en, och beställ direkt från dem!
Binti del 1 - Ensam
Prisbelönt nigeriansk SF på rean.

Fantastiken i SF-butiken

En av landets absolut mest framgångsrika, oberoende boklådor är Science fiction-bokhandeln. Alla som läser SF, fantasy, skräck eller någon av de otaliga undergenrer som finns, måste stanna till på Västerlånggatan i Stockholm, eller någon av filialerna i Göteborg och Malmö. Självklart har de också rea och man kan beställa (fast en hel del lär bara finnas i butik – för de rear ut sitt eget lager, pluspoäng på det!). Trakten rekommenderar Nnedi Okorafors afrofuturistisk serie om Binti, som vunnit både Hugo och Nebula. Man kan också hitta Slakthus 5 av Vonnegut i en fin utgåva, bredvid andra klassiker av Gibson, Le Guin, Dick och Wilde.

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.