/

Bokcirkeln från Sörmland som är med och väljer ut Sveriges Radios Romanpris

Förra året vann Nina Wähä Sveriges Radios Stora Romanpris med ”Testamente”. Vilken bok blir det i år?

Trakten träffade Inger Eklind från Malmköping. Hon är med i en av de fyra bokcirklar som ska välja ut romanpriset 2021.

– Vilken ära, säger Inger.

De nominerade är: Splendor av Stefan Lindberg, Caesaria av Hanna Nordenhök,  Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson och Tritonus av Kjell Westö. Vinnaren tillkännages under radions litteraturvecka den 23 april. Dessförinnan kan man i radions P1 Kultur följa bokcirklarnas diskussioner.

Inger berättar att hon är en av sju damer som under tolv år regelbundet har träffats för bokprat. Alla är de boendes i Sörmland på landet eller på någon mindre ort. En lös gemensam nämnare har varit vårdcentralen på orten där flera arbetat eller arbetar. Cirka tio gånger per år samlas de hos någon. Värdinneskapet vandrar runt och består av att ordna en soppmåltid som de umgås kring innan pratet går över till den aktuella boken. Var och en har satt betyg som antecknas i en loggbok där även värdinnans ansträngningar nedtecknats. De har även lagt en peng i en gemensam kassa. Pengarna har använts till resor och studiebesök. Under pandemi-tiden har de hållit ångan uppe genom utomhusträffar och distansmöten. Trakten imponeras av bokcirkelns seriösa inställning och kan förstå att även Sveriges Radio såg potentialen när de skulle välja ut fyra bokcirklar från Sörmland och Uppland bland över tvåhundra ansökningar som ville vara med i juryn.

Under arbetet med de fyra nominerade böckerna är det distansmöten via Zoom som gäller. Mötena blir strukturerade. Alla är förberedda, de har ordförande och sekreterare och följer en dagordning. I vanliga fall hade en del av mötet gått åt till att umgås och prata annat också. Som sjukdomar, barnbarn och annat småskvaller. Men nu är det allvar som gäller vilket också inneburit tätare träffar. De har haft hjälp av den lathund de fått av Sveriges radio för stöd i hur de ska fokusera läsningen och prata om böckerna.

  • Vad är det för historia som författaren vill berätta?
  • Hur förmedlas känslan av tid?
  • Hur är personerna beskrivna, vad får vi veta?
  • Vilken roll spelar miljön och hur är den beskriven?
  • Hur är språket? Illustrera med citat.
  • Hur är historien berättad, eventuell berättarröst?
  • Hur lyckas författaren med sin idé?
  • Hur dröjer sig romanen kvar?
  • Vad smakar och luktar den?
  • Vad gillar du/gillar du inte?

 Charlotte Demelew, en deltagare i gruppen, hälsar via mejl att arbetet i juryn varit kul och ansvarsfullt fast inte en helt lätt uppgift, dock har arbetet fördjupat läsandet i cirkeln. Inger Weidås tillägger att arbetet gett en ny dimension i diskussionerna.

Det som är säkert är att alla medlemmarna lagt ner sin själ i arbetet. Slutligen valdes en representant från de fyra bokcirklarna som ska träffas och prata om vilken bok som vinner romanpriset. Det har inte direkt varit slagsmål om vem i Malmköpingscirkeln som ska ta detta uppdrag, men till slut föll uppgiften på Inger Eklind.

Den 19 april börjar Litteraturveckan i radions P1 vilket avslutas den 23 april med avslöjandet om vilken bok som vinner romanprisutdelningen. Spännande tycker vi på Trakten.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!