/

Blues är bättre än hårda toner

Foto: Brian Ledgard

När Eric Bibb och hans gäster intar Scalateatern i Stockholm 30 september är det för att underhålla, men inte bara. Att stå på scen med mina vänner från överallt, det är ett statement, säger han.


Han är världsartisten som hamnade i Nyköping och de senaste åren har blueslegenden Eric Bibb förgyllt den sörmländska scenen med fantastisk musik. Den 8 september gör han en lunchspelning i Eskilstuna. Men framförallt laddar han för giget på Scalateatern.

– Vi spelar in en liveplatta på Scala, säger Eric på telefon till Trakten. Det är ett tag sen vi spelade, p.g.a. pandemin och nu blir det show, med entusiastisk publik och gäster på scen. Fans förväntar sig både hits och nytt så det blir en blandning av material och det blir en fest.

Musikfester kan innehålla både glada och sorgsna toner. Förra skivan, Dear America, är ett slags kärleksbrev till hemlandet USA. I den mörka bluesballaden Whole world’s got the blues påminner Bibb om ”sad, sad news” och en värld som tyngs av krig, sjukdomar och katastrofer. Samtidigt är musiken en tröst.

– Musiken är en gåva från USA till världen och idag behöver vi fokusera på det positiva.

Han älskar också att läsa, böcker är en annan källa till tröst och kunskap.

– Jag har alltid med mig ett par böcker när jag åker på turné, det kan vara historia eller romaner, och de ger mig idéer till låtar.

– Är du en politisk artist, eller åtminstone samhällsengagerad? frågar jag.

– Jag är glad att du ändrade dig, politiken gör mig frustrerad. Jag vill bort från obetydliga maktspel och framföra budskap om gemenskap. Det är viktigt att höja rösten och säga: så här är det, så här har det varit. Och sen ta itu med problemen.

En fråga som engagerar är klimatet, särskilt nu under valåret.

– Det är klart att ökad kriminalitet är ett problem men vi står inför värre svårigheter när resurserna tar slut. Och en liten procent ansvarar för slöseriet. Vi behöver ändra på vår livsstil. Och det är inte politik för mig, det är bara vettigt.

Eric Bibb är artist och underhållare men han är också en konstnär med ett budskap. Och det budskapet kommer att kännas när han äntrar scenen på Scalateatern ihop med gästerna Sarah Dawn Finer och Rennie Mirro.

– Våra sångval kommer att berätta om allvarliga tider men också om gemenskapen. Vi ska bort från splittring och hårda toner. Musiken ger gemenskap och om vi ska kunna lösa våra problem måste vi göra det tillsammans.


Mer information om konserten och biljettköp finns här.

Axel Hellby

Skribent, lärare och författare, sedan hösten 2020 Traktens chefredaktör.