//

Äventyr i vikingavärlden – författardebut från Dunker

– Jag är en riktig vikinganörd, säger Anna Gralberg och lämnar över en rykande pinfärsk bok. Trakten träffar författaren som till vardags är kansliråd och skriver propositioner och utredningar på Socialdepartementet.

Nu debuterar hon som författare med en barnbok. Under flera år grodde tanken att hon ville skriva något annat än den kanslisvenska hon jobbade med på dagarna. Hon började fantisera på nätterna och en vikingavärld växte fram. Och rätt vad det var dök pojken Joar upp. Anna öppnade upp sitt 10-åriga jag och började skriva. Och då fick gestalterna liv.

– Det var fantastiskt! Som att vara i en annan värld, utbrister Anna. Under tre år skrev hon på helger och semestrar. Hon upptäckte skrivandets magi att förflytta sig in i en annan värld. Att gestalta vikingatiden föll sig naturligt för Anna. Hon klev ut och in ur sin vikingavärld och levde ut sitt ego som vikinganörd.

– Jag hade roligt hela tiden. Vikingatiden är en intressant tid. De var ju globala. Med sina skepp seglade de runt i hela världen och återvände hem med nya influenser.

Boken heter ”Falktämjaren” och är utgiven på Visto förlag. Den handlar om pojken Joar 8 år. Hans pappa är skeppshövding och har varit ute på handelsresa i tre år. Joar sitter varje dag i sin trädkoja och spanar efter skepp och äntligen ser han drakhuvudet på pappans hövdingaskepp.

Men det blir inte som han tänkt sig. Det blir en mardröm. Joar får inte bara kämpa mot hot från vuxenvärlden, utan även slåss med svartalver och oknytt som bor i skogarna. Så kommer nornan och hjälper honom och sen dyker jaktfalken upp och Joar blir så småningom en duktig falktämjare.
Anna har sina rötter i Dunker utanför Malmköping i Sörmland. Dit har hon alltid återvänt, även om hon annars bor i Stockholm.

– I Dunker finns fullt av vikingalämningar så där har jag fyllt på
inspirationen, säger Anna Gralberg. Hon har även grundat sin research med otaliga böcker, googlande och besök på Historiska Museet.

– Hur var det att leva på vikingatiden? Det var ju inte bara krig och erövringar. Hur var det dagliga livet? Jag upptäckte många starka kvinnor som klarade sig själva när männen var borta. Men hur var det för barnen?

Med ”Falktämjaren” vill Anna Gralberg inte bara uppmuntra barn till att läsa och intressera sig för historia utan även förmedla empowerment. Genom att utmana sig själv, ta steget, reflektera och tänka kan man göra sina egna val och lyssna på sin inre röst. ”Falktämjaren” är en riktig äventyrsroman för barn från nio år. Det man brukar kalla bokslukaråldern.

Trakten tänker att även andra kan ha nöje av boken. Bokslukare finns ju i alla åldrar. Falktämjaren blir recenserad senare.

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!