Artist in Residence

Det händer alltid något i Dunker. På idéfarmen arrangeras konserter, teaterföreställningar, kulturkonferenser och mycket annat. Ibland bjuds dansare, teatergrupper eller andra konstnärer och artister in för att få möjlighet att repa in nytt material. Här är en liten rapport från veckans Artists in Residence.


Artisterna som medverkat är cirkusartisterna Klara Sköldulf Philipp och Ronja Breuk. Klara är lindansare och parakrobat, som arbetat professionellt med cirkus sedan 2013 och som gärna låter ett framträdande bottna i politik, filosofi och konst av andra slag än cirkus. Hon samarbetar på hög höjd med nederländska Ronja, som uppträtt över hela världen med sina skulpturala solonummer. Med sig har de också tysklandsbaserade multikonstnären Jana de Jong.

På Idéfarmen har trion arbetat med sin föreställning, RAAF, som har premiär först i juli i år. Men i torsdags fick Dunkers skolbarn, tillsammans med andra besökare vara provpublik och ge feedback på upplevelsen.
Barnen fick prata engelska för att alla i teamet skulle förstå och var mycket modiga och kloka i hur de beskrev sina betraktelser.

Familjeföreställningen RAAF kommer att vara Sveriges första moderna high wire-show. Här korsas den traditionella konstarten, att balansera på spänd lina högt ovanför marken, med en modern estetik, teatral komik och ett visst mått av absurdism när en spektakulär dans på hög höjd blir till.

I RAAF möter publiken två karaktärer som lever sida vid sida, högt ovanför marken. En tunn stålvajer är deras mötesplats och enda kommunikationsväg. Det är en föreställning om vår tid, om minnen och vänskap. 

Lindansarna balanserar på lina högt ovanför marken, ofta med en lång balansstav i händerna. Ibland är de säkrade, men oftast inte. High wire är en cirkusdisciplin med hög anspänningsnivå – där varje misstag kan vara förödande.

Faktaruta:

  • Premiär i början av juli
  • Möjlig period att boka: 10 juli – 10 september
  • Kan spela både utomhus och inomhus
  • Fungerar för scen och salong, men även med publik 360 grader.
  • Målgrupp: från 8 år. 
  • Föreställningens längd: ca. 45min 

Nina Wande

Nina Wande är kulturarrangör med bakgrund inom nycirkusen. Tillsammans med Martin Wande driver hon innovativa Idéfarmen i Dunker.