/

Lär hunden söka svamp

Trakten läser
Lär hunden söka svamp – mer än bara kantareller!, handbok av Helena Andersson, Exempla förlag, 2022.

Helena och Wilma! Vilket team! En människa och en hund. Tillsammans kan de spåra upp flertalet svampar i de sörmländska skogarna. Ja, säkert i vilken skog som helst, men det är i skogarna runt Malmköping de mest håller till. Har du en hund som du vill ska bli duktig på att hitta svamp kan du gå kurs för Helena och Wilma.

Lilla fina förlaget Exempla ger ut ”Lär hunden söka svamp – mer än bara kantareller!” som Helena Andersson skrivit om hur man lär sin hund hitta svamp. En nätt liten bok, nästan som ett häfte, som man kan lägga ner i svampkorgen när man beger sig ut. Den är illustrerad med fina bilder av svampar och hundar. Mest är det Wilma, men även andra hundkompisar finns med. Boken har ett lätt tilltal och författaren beskriver hur man steg för steg väcker intresset för svamp hos hunden, inte bara kantareller, utan artbestämningen kan växa till sig ordentligt. Genom positiv förstärkning ökar samarbetet mellan människa och hund till oanade höjder.

Helena Andersson med förläggaren Motzi Eklöf på releasefesten för boken.

Helena Andersson är självlärd. Det började för flera år sen med Sigge, en blandras (bordercollie och groenendael), som flyttade hem till henne som tvååring. Helena som hela livet plockat svamp bestämde sig för att testa om Sigge skulle vilja kunna lära sig det också. Och det ville han med besked. Han lärde sig 60 olika arter och blev Sigge Svamphund med hela svenska folket genom tidningsartiklar och teveinslag. Men ett hundliv tar en dag slut. Mitt i sorgen dök två-åriga bordercollien Wilma upp som behövde ett nytt hem. Och Wilma visade samma glädje som Sigge att vandra i skogarna och hitta svamp med matte.

Boken är lättläst och förmedlar glädje, kärlek och humor i samspelet mellan hund och ägare. De läsare som inte har skaffat sig hund ännu kan säkert bli sugna på en fyrbent livskamrat. Boken tar även upp hur man tar hand om svampskörden och hur man bör bete sig i skogen. Författaren är hemmahörande i Malmköping och säkert den som känner till de flesta hundar som patrullerar den lilla köpingen. Hon driver även en blogg där hon ur hundperspektiv skriver om Wilma och hennes liv. På hemsidan www.svamphundar.se  man kan anmäla sig till kurser om man inte nöjer sig med den nyutkomna boken.

Sen är det bara att ge sig ut!


Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!