/

Oxfilé allt i ett – mat för fattiga och hungrande med noll koll

En fet meny för dig med prestigelös hunger presenterad av Erika Olsson i anslutning till temat ”Fattig/rik”.

4 personer, tillagningstid 15 minuter

Denna rätt är en allt-i-ett. Förrätt, huvudrätt och varmrätt på en tallrik. Öppna en påse chips medan du grillar om du är hungrig direkt.

Ingredienser

1 kg oxfile, fryst går bra, ursprung oviktigt
1 kg fryst Pommes frites, butikens egna varumärke funkar fint
450 g färdig bearnaisesås med valfri kändiskock på locket
1 knippe sparris, finns importerad i grönsaksdisken, året om
80 g löjrom gärna fryst. (Glöm inte att spara burken så att du kan arrangera ett snyggt insta-foto!)
800 g frysta kräftor, kinesiska är billiga
1 kruka dill
Avokado och valfria exotiska frukter, undvik KRAV, rättvisemärkning eller andra certifieringar så blir priset bättre

Gör så här

Häll pommes frites i en långpanna, ställ in i ugnen i 15 minuter på 225 grader.

Skär en salsa av avokado, jordgubbar, kiwi, stjärnfrukt, ananas och mango.
Dela filén i stora bitar, ca 250 g/person. Grilla på riktigt fin glöd så att köttet får yta, lägg sedan köttet åt sidan på indirekt värme och tillsätt sparrisen som hastigt vänds på grillen. Salta och peppra.

Drapera kräftorna runt köttet och klicka på löjrom och dillkvistar. Servera med pommes, salsa och färdig bearnaisesås direkt ur plastburken.

Drick gärna champagne eller ett rödvin (strunt i terroir, ta ett med snygg etikett) som kostar minst 510 kr/flaskan till maten.

Läs även Erikas trendspaning ”Fattigmat med extra allt” och antitesen till detta recept ”Exklusiv trerättersmeny för bättre bemedlade”.

Erika Olsson

Erika Olsson är bonde på Onsberga gård utanför Nyköping, en KRAV-certifierad gård med spannmålsodling, kor, får och utegrisar. Erika är även verksam i Sörmlands Matkluster och ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.