Trakten läser
Sörmlands museum: Kokkonst – mat & berättelser från Sörmland (Sörmlands museum, 2021).
Sörmlands museum har en ambitiös restaurang. På specialdesignade tallrikar (av Jönåkers Anna Lindell) serveras närodlade rätter i en behagligt luftig miljö. I köksmästare Marcus Sjösten har de också en kock som vet att ta tillvara sörmländska traditioner. I museets nya bok får vi en resa i landskapets historia, men också en receptsamling som leker med kulinariska trender och idéer.
Länsmuseer ska ge besökaren en helhetskänsla: här är Sörmland. Inflyttade i det nya huset, ett praktbygge i Nyköpings hamn, har vårt länsmuseum haft höga ambitioner. Oron har nog funnits, att det skulle vara svårt att nå till de stratosfäriska höjder där ribban balanserar. Men museet har levererat. Prisbelönt och hyllat har det blivit, uppskattat bland besökare. Utställningarna är spännande, kreativa och gör gott bruk av en innovativ syn på museets samlingar.
Självklart vill man ha en restaurang i samma klass. Och vill man äta elegant, ekologiskt och, varför inte, eklektiskt, så levererar även restaurangen. Den som helst vill ha en portion köttbullar, potatis och sås för att mätta ungarna innan nästa runda i museet kanske blir besviken. Maten är överlag avancerad.
Det är också recepten i Kokkonst, en bok skriven av museets intendenter ihop med Marcus Sjösten. Brynt smörbakad vattenmelon med frusen (!) saltmaräng, är inget jag kommer att svänga ihop till lördagsgodis. Inte heller är jag sugen på att toppa pizzan med blomkål och hasselnötter.
Riktigt läcker blir boken när man läser den som kulturhistoria, snarare än som kokbok. För recepten är förankrade i mattraditioner och historia. Från Malma heds regemente fångar boken upp lukten av kokta, gula ärtor och i köksmästare Sjöstens moderna tolkning får vi recept på gulärtsfalafel och -hummus.
Katrineholms historiska ungdomar samlades kring Ackes korvkiosk för att flirta, käfta och, om de var fattiga, köpa en ”luffare” för 5 öre (dvs en klick hemgjord senap i papper). Nyköpings historia representeras av de adliga odlingarna på Nynäs, där persika, melon och sparris kunde skördas och sedan skickas till friherrinnan. Till Eskilstuna kom pizzan med den sydeuropeiska arbetskraftsinvandringen på 1970-talet. Men svensk sirapslimpa var inget för grekiska magar, vana vid osötat bröd. Fina citat upphittade i museets arkiv sätter mänskliga röster på mathistorien.
Den avancerade hemmakocken vågar sig nog på en hel del i Kokkonst. För oss andra är den vackert formgivna boken en kulturhistorisk resa med nedslag i mat- och odlingslandskapet Sörmland.
Kokkonst finns att köpa på museet i Nyköping, i deras webbshop men också på Widegrens effekter i Malmköping.