/

Upptäck en svensk fantasytrilogi

Trakten läser
Aguenbaras gömda skatter, fantasyroman av Anci Gidnäs-Pettersson, Vulkan, 2022.

”Aguenbaras gömda skatter” är den andra boken om Stella Girgorio. Den första boken ”Vägen till Aguenbara” om Stella är fylld av vänskap, kärlek och tillit. I denna den andra boken återvänder hon till landet Aguenbaras förtrollande värld på olika bestyr. En del av färderna är planerade, andra är oavsiktliga, men vår hjältinna blir bättre och bättre på att styra sina vägval. Författaren Anci Gidnäs-Pettersson levandegör kärleksfullt ett brett persongalleri med många vänner, en stor släkt, som bara blir större, och sist men inte minst livskamraten Allwis. Böckerna om landet Aguenbara bubblar av fantasi och berättarglädje. Den andra delen av denna traditionella saga, är en äventyrsfylld och mödosam väg fylld av faror när Stella förvärvar nya färdigheter, letar skatter, antar utmaningar och söker en inre frid.

”Aguenbaras gömda skatter” är en livsresa fylld av mysterier och magi. Det är intressant att läsa om hur vänskap utvecklas och hur personerna är släkt med varandra och hur det hänger ihop med de skilda världarna. Det är nog också många som kan känna igen sig i insikten:

Egentligen älskade han sina föräldrar och sina syskon. Det var bara det att han inte stod ut med att leva på det sätt som de gjorde.

Men det som charmar mig mest är Stellas självtillit. Hon känner sina begränsningar, men ger sig ändå i kast med uppgifter som skulle te sig omöjliga att klara för en ordinär människa. Stella är trygg, ostressad och förefaller vara helt omedveten om att hon skulle kunna misslyckas. Det är behagligt att läsa om Stella vars självkännedom och självförtroende ökar i takt med att hon lär sig nya saker.

Stella förstod att hon kunde lära sig mycket i möten med andra människor. De kunde vara hennes lärare utan att ens veta om det själva. Hon sökte kunskap på olika sätt, men ibland kom den också till henne. Det kunde vara först efteråt som hon förstod att hon hade lärt sig något…”

Anci Gidnäs-Petterssons böcker om Aguenbara” ställer krav på läsarens egen fantasi. Det är en innerlig berättelse som passar barn, och evigt unga vuxna. Jag ser fram emot att läsa den planerade sista delen i trilogin och rekommenderar böckerna om Aguenbara till alla stora och små barn som tycker om sagor.


Mer om Aguenbara, om böckerna, världen och författaren, hittar du här.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.