/

Ställer krav på läsaren att vara skicklig bläddrare

Racet – välj väg! (2023) är en av de första svenska spelböckerna sedan 90-talet, med 18 olika slut, 130 valmöjligheter och 200 helillustrerade sidor. En överdådig muskeluppvisning som ställer krav på läsaren att kunna hantera boksidor.

Racet – välj väg! är Ola Belins debut som författare.

Konceptet kallas soloäventyr eller spelböcker och hade sin storhetstid på 80-talet, framför allt i USA. Puffin Books gav ut succéserien Fighting Fantasy av Ian Livingstone och Steve Jackson i ett sextiotal böcker mellan 1982-1995. Många av dem har fungerat som inspirationskällor till dagens TV- och datorspel.

Trakten läser
Racet – välj väg!, soloäventyr av Ola Belin, Bonnier Carlsen, 2023.

Succévågen spred sig så småningom till Sverige, men något större eko gav den inte ifrån sig. En handfull Fighting Fantasy-böcker gavs ut på Rabén & Sjögren i mitten på 80-talet. Även om intresset blev stort blev det kortlivat. Nu hoppas Ola Belin och Bonnier Carlsen på en renässans för spelböckerna på den svenska marknaden.

Racet – välj väg! handlar om tre barn som ska tävla om vem som snabbast når skolan: med bil, raket eller geopard. Läsaren får först välja mellan spänning och tristess. Naturligtvis provade jag tristess. Föga överraskande var det en återvändsgränd. På de flesta sidor får läsaren välja mellan två val, och det är med en smula motstånd jag erkänner det: boken är förhäxande.

Boken innehåller 3 valbara karaktärer, 18 olika slut och 130 valmöjligheter.

Ola Belin har gjort ett mastodontjobb. Upplägget är komplicerat; en systemdesigners konst i barnboksformat. Racet – välj väg! är en svårsmält berättelse i lättsmält format, med överdådiga illustrationer och sparsamt med text. Man skriver inte en sådan här bok utan skarpt tekniskt intellekt. Perfekt för otåliga barn som hellre spelar Roblox på mobiltelefonen.

För barn med svårigheter att tillskansa sig ”vanlig” litteratur tror jag på den: skrikiga färger, korta, riviga texter och en disposition som klättrar på väggarna. Kanske kan boken bli en introduktion till tyngre, mer sofistikerad litteratur? Det är i varje fall vad Ola Belin ser som en möjlig utgång. Jag beundrar hans nedslag i barnlitteraturen.

Risk: att bläddra bland bladen för att hitta rätt i berättelsen fick mina barn att tröttna. Jag fick läsa den själv. Ganska roande läsning trots allt, bara jag inte fastnade i att leta rätt på sidorna. Det får berättelsen att tappa fart. Boksidor är som bekant bökigare än handkontroller och mobiltelefoner. Racet – välj väg! ställer överraskande krav på läsaren att vara en skicklig bläddrare. Men en spelböckernas renässans är inte omöjlig för det.


Under 1980-talet kom böckerna om Ensamma vargen, dessa blev kanske den största soloäventyrssuccén i Sverige. Tolv böcker av Joe Dever gavs ut av Äventyrsspel mellan 1985 och 1990. Den som vill nörda ner sig hittar mängder av material om Ensamma vargen här.

Christoffer Paulstam

En äldre man på cykel stannade bredvid mig och satte foten i backen. ”Ursäkta,” sa han, ”men jag måste bara säga: vad glad jag blir när jag ser en människa gå och läsa en bok istället för att titta ner i telefonen!” Han tackade mig två gånger, sa att jag gjort hans dag och cyklade vidare, nynnande på en frisk melodi.