/

Rövboll i prisad debut

Häromveckan tilldelades Mikael Yvesand Borås Tidnings mycket prestigefulla debutantpris för Häng City. Traktens David Armini hänger med uppåt och bakåt, till Luleå och 90-talet, för att spela rövboll.

Trakten läser
Häng City, roman av Mikael Yvesand, Bokförlaget Polaris, 2022.

🏡Vi befinner oss bland villor i nittiotalets Luleå. Huvudpersonen och hans prepubertala kompisar Jocke och Davve hänger under sommarlovet. De skejtar, bygger avancerade kojor, snattar, röker, snusar. Inga vuxna har koll på dem och allt är på ett paradoxalt vis både äventyr och antiäventyr, där allt är lika tråkigt som det är spännande.

Samtidigt begås ett extremt grovt brott i kvarteren. Just brottsspåret skulle man kunna ha synpunkter på om det platsar/behövs. Det är spännande och intressant men tar lite fokus från romanens många andra styrkor. För styrkor finns sannerligen. Jag får vibbar av Stand By Me och Stranger Things.

Det är många träffande och bilder och scener, så här kan det låta:
”En måndag 1991. Det är krispig vinter och man går till dagis med fruset snor. Det luktar mannagryn och parfymfri tant och man springer genom kuddis med halksockar. Man sjunger ledmotivet till Räddningspatrullen. Och sen kommer man hem och morfar har dött.”

Detta är helt otroligt bra! Det är som en mikronovell i sig och det är snudd på skam att något så makalöst göms i en roman. Ett sådant stycke borde lyftas upp.

Foto: Viktor Gårdsäter

Ibland blir det lite skrivskoleöverarbetade stilfigurer, men det är snabbt förlåtet med en pärla som denna:
”Jag vet inte om jag bli glad eller ledsen, men jag blir det av hela mitt hjärta.”

Eller:
”[Jag vill] alltid ge sken av att jag har nåt annat för mig. Oftast innebär det ju bara att man blir ensam.”

Men jag sparar (i hård konkurrens med allt annat bra i boken) det bästa till sist:
Jag har nämligen aldrig läst en så skicklig skildring av hur kultur och referenser uppstår. Vid upprepade tillfällen genom berättelse får läsaren följa hur ett ord eller uttryck vinner fäste i det lilla gängets interna kultur, exempelvis uppkomsten av idrotten ”Rövboll” och titeln ”Häng City”.
Det är snyggt och inget annat än njutningsfullt!


David Armini medverkar i antologin Vilse som finns att köpa via Pränts hemsida.

David Armini

Född 1973 i Göteborg, och uppvuxen i Tanzania och på Gotland. Yrkeslivet har varit som entreprenör och matematiker – åter i Göteborg – men också i Norge och Indien.