/

Poetisk prosa från Norge

Trakten läser
Fallet med den förlorade tidens nycker, roman av Rune Christiansen utgiven på Lil’Lit 2022. Den här översättningen har publicerats med ekonomiskt stöd av Nordiska ministerrådet.

”Fallet med den förlorade tidens nycker” handlar om Norma, som just har förlorat sin mamma och beslutat att skilja sig från sin man. Denna medelålders skådespelerska med lite oklara framtidsutsikter återhämtar sig på den ö, hos pappa Torsten, där hon tillbringat väsentliga delar av sitt liv.

Relationsromanen berättar om en ”time out” från yrkeslivet och separationen från mannen. Rymlingen Norma bearbetar hela sin existens, en fyrtioårskris på 219 sidor poetisk prosa. Läsaren kan också vila i litterära referenser som till exempel Agatha Christie och Nathalie Sarraute.

Det är en långsam berättelse om Normas relationer, de hon har, bilden av dem och hur de drastiskt förändras under denna vistelse hos pappan. Jag uppskattar språket och lugnet i Rune Christiansens roman. Berättelsen är en behaglig motvikt till nutidens jäkt och larm.

Lil’Lit Förlag har två romaner till inplanerade i utgivningen. Jag ser fram emot att få läsa mer av Rune Christiansen.


Den norske poeten och romanförfattaren Rune Christiansen (f. 1963) har bl.a. vunnit Bragepriset, Norges motsvarighet till Augustpriset. Han har gett ut tio romaner och ännu fler diktsamlingar sen debuten 1986.

Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.