/

Pang på franska rödbetan

Trakten läser
Vem dödade min far, självbiografisk roman av Édouard Louis, Wahlström & Widstrand, 2019.

Vem dödade min far är berättelsen om en fransk arbetarfamilj från Hallencourt i norra Frankrike och dess förtryckare; president Hollande, premiärminister Valls, arbets- och socialminister El Khomri, president Sarkozy och hans vapendragare tjänstemannen Hirsch, president Macron, president Chirac och hans hälsominister Bertrand. Vem dödade min far är en monolog på 88 sidor i tre akter. Den första akten handlar om vad sonen kan berätta om fadern och sin egen uppväxt. Den andra akten är en pusseldeckare på elva sidor där omständigheterna vid ett mordförsök på fadern klargörs. Den tredje akten är en kärleksförklaring där monologens jag besvarar alla frågor.

Édouard Louis. Foto: Jean Francois Robert/modds

I denna öppenhjärtliga monolog redovisas myntets båda sidor om och om igen. Som till exempel när jaget berättar för den som vill höra att han avskyr sin far, att det inte är sant, att han älskar sin far. Det är mästerligt och brutalt eftersom fadern förblir tyst.

Men när det kommer till politiken och hur den påverkar de sämre bemedlade försvinner dualiteten och Édouard Louis blir glasklar, som på sidan 82: ”För de härskande är politik ofta en estetisk fråga: ett sätt att tänka, ett sätt att se på världen, att bygga en identitet. För oss handlade det om liv och död.” En insikt som återupprepas och omformuleras, men den röda tråden är att politiker kan hävda att fem euro är ingenting och att det är ett kriminellt påstående eftersom de ingenting vet. Anklagelseaktens syfte är att tvinga etablissemanget att lyssna:

Det där har jag också berättat om tidigare – men. Kanske måste jag upprepa mig när jag talar om ditt liv eftersom ingen har lust att lyssna till ett liv som ditt? Kanske måste jag upprepa mig ända tills de lyssnar på oss? För att tvinga dem att lyssna? Kanske måste jag ropa högt?”

Den här läsaren associerar till Skärholmsfruarna, den grupp av kvinnor som 1972 protesterade och matstrejkade under två veckor mot höga matpriser. Protesten gav resultat och redan innan jul samma år beslutade regeringen Palme att införa prisstopp, som varade till 1 januari 1975, på framförallt mjölk och ost. Innan matstrejken hade statsministern, Olof Palme, ingen aning om vad en liter mjölk kostar.

Édouard Louis vänder sig inte till sensationslystna läsare som njuter av att förfasas över misären. Vem dödade min far handlar om klasskamp. Édouard Louis låter jag och du, far och son, vara rörande överens om vad som är rätt och vad som behövs!

Jag är så förtjust, pang på rödbetan, inga krusiduller!


Édouard Louis är aktuell med översättningen av hans senaste bok, Att förändras – en metod. Intervjun med Louis i säsongsfinalen av SVTs Babel var programmets kanske bästa under hösten.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.