/

Ny Strängnäsroman

Gula rosornas stad” handlar om Strängnäs, som fick stadsrättigheter redan på 1200-talet. Men eftersom Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs 6 juni 1523 utgår firarna från det datumet när nu staden år 2023 jubilerar 500 år.

Trakten läser
Gula rosornas stad, roman av Sofie Axelzon, Lind & co, 2023.

Sägnen om munken Sven Präntares och nunnan Annas romans är högst levande i författaren Sofia Axelzons hemstad Strängnäs. Gallerian Präntare i Strängnäs är uppkallat efter munken Sven. Denne erkände aldrig förhållandet och gick fri fram till sin död. Anna däremot straffades för kärleksaffären med Sven och hon blev inmurad levande i Domkyrkomuren efter att ha förlorat deras nyfödda barn.

Axelzon har lagom till jubiléet skapat en roman om munkens och nunnans förbjudna kärlek. Det är en fiktiv berättelse som innehåller fragment av Strängnäs historia från 1482 fram till våra dagar. Närhet till munken och nunnan skapar författaren genom att historiens huvudperson Iris, född och uppväxt i bruksorten Gustavsberg på Värmdö, söker sina rötter. I sin ägo har hon ett silversmycke som gått i arv hos släktens kvinnor och ett läderskrin med silverornament inhandlat 2017 när Strängnäs kommuns samlingar auktionerades ut efter stängningen av det kommunala muséet på 1990-talet. Iris misstänker att båda föremålen har ett gemensamt förflutet.

När en medeltida bokskatt läggs i dagen 2022 vid omgrävningen av ett avlopp i Strängnäs stadskärna ges tillfället att undersöka saken närmare. Iris, som är doktorand i medeltida klosterlitteratur vid Stockholms universitet, får uppdraget att undersöka bokskatten av sin handledare. Hon bestämmer sig för att lära känna staden Strängnäs närmare och flyttar dit på ett tvåårskontrakt. Den nya arbetsplatsen ligger på den centrala adressen biskopsresidenset Roggeborgen. Där kan Iris utöver forskningsarbetet också få möjlighet att släktforska om sin egen historia.

Jag uppskattar berättarglädjen i bladvändaren ”Gula rosornas stad”. Strängnäs historia är lång och innehållsrik. Under medeltiden är Strängnäs en av rikets viktigaste städer. Sofie Axelzon är inspirerande väl påläst och kan sin stad. Medeltiden är påtagligt närvarande med dominikanerbrödernas kloster som varit på platsen sedan 1260-talet och nunneklostret Vårfruberga som togs i bruk 1289.

I biskoparnas stad har vidskepligheten alla i sitt grepp. Änglamakerskor och herrens tjänare tävlar om vem som är mest omänsklig. Överallt finns döda själar som inte fått ro, på galgbacken, i stadens hus och på gator och torg. Författaren låter läsaren känna på medeltidens rädslor för Guds dom och herrarnas straff. I nunneklostret är till och med handarbete, tvistsöm, en bestraffning.

Bestraffning?

I ”Gula rosornas stad” kontrasterar en frimodig och orädd samtid mot en mörk medeltid fylld av rädslor. Romanen sprudlar också av detaljer från Axelzons samtid. Det är fiskbensmönstrad parkett, skummad havremjölk, nuvarande stadsministerns livvakter på spökjakt, men också en gedigen redovisning av författaren och ”hovpoeten” Bo Setterlinds betydelse för Strängnäs och arkitekten Olle Thunströms vinkelhus och runda kommunalhus i Gustavsberg.

Romanen Gula rosornas stad är framförallt en hyllning till en älskad hemstad. Läsaren får ta del av såväl den medeltida staden vid Mälaren som den idylliska staden i Sörmland på lagom pendlingsavstånd från centrala Stockholm.


Irene Kolares bok Vårdnaden finns bl.a. att köpa här.

Irene Kolare

Irene Kolare debuterade med romanen "Vårdnaden" 2021, där hon berättar om barndomen, föräldrarnas skilsmässa och om hur livet trots allt går vidare.