Trakten läser
Ett land av snö och aska, roman av Petra Rautiainen, Norstedts förlag, 2022.
”Ett land av snö och aska” är berättelsen om fascismen under andra världskrigets sista krampryckningar runt Enare träsk i finska Lappland. Det är 1944 i ett av Tredje rikets fångläger. Rautiainens fiktion avtäcker en nedtystad historia om förtryck av ursprungsbefolkning, nationalstatsrasister i Nordeuropa, ondska och brutalitet. Förövarna är människor som försöker överleva ett krig. Två finska soldater, varav en dagboksskrivande tolk, en kvinnlig samisk nåjd – en blodstämmerska av det gamla folket, en polis och en finsk fånge som särbehandlas drabbas alla av ordningen i fånglägret där de verkar. Även de behandlade fångarna omänskligt och ingen vill formulera sanningen efteråt om denna oförsvarliga krigstillvaro.
Det är också historia från 1947 när en kvinnlig journalist och fotograf officiellt ska dokumentera moderniseringen av Lappland och den försvinnande samiska kulturen. Inofficiellt letar hon efter sin make som försvann på trakten vid krigsslutet.
Berättelserna från 1944 och 1947 visar vad som händer under och efter ett krig. Många förövare på den förlorande sidan försvann spårlöst för att slippa bli straffade. Frågor som väcks är hur ska förlorarna och vinnarna skapa en gemensam tillvaro, hur ska oförlåtliga brott som inte ens uppdagats kunna förlåtas? Romanen är en bladvändare där alla i det längsta avstår från att berätta sanningen. Författaren försöker sätta myror i huvudet på läsaren med hjälp av en stulen identitet och låter mig inse att ett foto är mycket farligare än en död mans dagbok.
Det starkaste intrycket är ändå mötet med den tolvåriga sameflickan Bigga. De finska rasbiologernas mätningar som fortsätter långt in på 1950-talet utgör hennes vardag. Små grytor har också öron och sameflickan är ett vittne vars prägling Rautiainen beskriver från 1944 till 1950.
Den kvinnliga journalisten ber till slut Bigga att ”Berätta för mig om ditt Lappland!” och jag ser fram emot att läsa mer om Rautiainens Lappland.
Petra Rautiainen är född 1988 i en liten by i östra Finland. Hon har en kandidatexamen i historia och kulturstudier, och arbetar nu på en doktorsexamen om samernas representation i finska medier. Hon har studerat i England och arbetat i Kanada, Nya Zeeland och Skottland. Hon har även arbetat som journalist. Romanen har vunnit Savonia-priset 2020. Marjut Hökfelt har översatt med bidrag från FILI-Center för litteraturexport Finnish literature exchange @filifinnishliterature