//

Ett dolt universum

Anniqa Gustafsson begår recensentpremiär med en text om en bok som tar oss med ut i universum både retroperspektivt och in i framtiden.


Trakten läser
Ett dolt universum – Jordens okända biologiska mångfald, faktabok av Alexandre Antonelli, Natur & Kultur, 2022.

Det första jag slås av när boken hamnar i min hand är det utomordentligt vackra omslaget. Litteratur inlindad i konst, kan det bli bättre än så ?

Alexandre Antonelli är en säreget intressant person med många strängar på sin lyra. Redan som 36-åring utnämndes han till professor i biologisk mångfald vid Göteborgs universitet där han också grundade Göteborgs Centrum för globala biodiversitetsstudier. Antonelli är uppvuxen i Brasilien och talar fem språk. Växten Siphocampylus antonellii är uppkallad efter honom.

Med den här boken tar han oss med in i sin egen och sina kollegors värld, vilken faktiskt även är vår. Där förklarar han hur allt hör samman och hur viktigt det är att vi alla gör vårt bästa för att rädda planeten.

Boken är indelad i fyra delar: Biologisk mångfald mer än vad ögat kan se, Den biologiska mångfaldens värden, Hoten mot den biologiska mångfalden och Att bevara biologisk mångfald.  

Jag har personligen alltid sökt mig till naturen och alltid haft husdjur. Det började tidigt med undulater, marsvin, hundar och hästar (och till och med en liten fluga i mycket unga år). Djur och natur är oerhört viktigt för mig. När jag var barn tog min far ut mig i skogen med böcker för att lära mig allt om svampar, fåglar och andra djur. Han lärde mig hur viktigt det var att vi bevarar vårt ekosystem hur allt hänger ihop och att skogen och naturen är människans näring på många plan. När jag var 25 år reste jag ensam till Australien för att önskan om att få uppleva djur och natur i det landet var så stark. Boken talar därför direkt till mitt hjärta. Den tar upp hur allt har ett sammanhang och att vi måste ta vårt ansvar i att bevara denna vackra planet.

Boken Ett dolt universum rör oss alla. Den fångar upp och undervisar oss i hur allt hänger ihop. Antonelli tar oss med i sitt eget och sina kollegors arbete överallt på vår planet. Vi får reda på hur vissa djurarter faktiskt inte klarat av att hålla sitt bestånd, hur orkidéer pollinerar och varför Yellowstones nationalpark återinförde vargen. Hur naturen påverkar vårt klimat och vad vi kan göra för att förhindra en katastrof.

Vi kan idag säga att jorden haft olika livsformer sedan ca 3.5 miljarder år tillbaka. Men det är först de senaste 50–100 åren som människan på riktigt utplånar sin egen värld. Det bästa med boken är att Antonelli och många andra av hans kollegor ger oss hopp – även om det är sent, så är det inte för sent …

Vi behöver alla bidra till en bättre värld, utan sopberg, men med regnskog och naturskog. Först när vi på riktigt förstår så tror i alla fall jag att vi också blir mer aktivt medarbetande i det nu så viktiga miljöarbetet som krävs för att vi tillsammans skall skapa skillnad. Alla bör läsa boken, ge bort den i present eller låna ut den till dina vänner. 

Tillsammans kan vi rädda vår planet. 

Boken kan utan problem användas som skolmaterial i våra skolor så att alla får ta del av allt det fantastiska och skrämmande innehållet. Skrämmande är hur snabbt en djurart kan försvinna eller för den skulle en växt.

Vi får aldrig tro att vi står över allt på jorden, även människor är en del av planeten och vi kan utplåna oss själva. Fördelen med människans intellekt är att vi finner lösningar på problem och nu måste alla hjälpas åt. Antonellis bok är ett litet första steg.

Anniqa Gustafsson

Frisör , konstnär och skribent. Driver ahead Strängnäs och skriver så mycket det bara går.