//

Är du en skrivande människa?

Hur viktigt är det skrivna språket för dig?

Bra och livsnödvändigt för vetenskapen är det, för att komma ihåg saker när man handlar, för att fatta beslut om bygglov eller försörjningsstöd. För att lära sig saker. För att utreda coronastrategin. För att skriva under kontrakt. För att skriva på sociala medier.

Din inre skattkista. Dyrka upp den med ord och berättelser.

För att det ska fungera i samhället. I världen. Det fattar ju var och en.

Ja, ja, ja.

Men att skriva för att skapa och berätta. För att få mening. För att förstå. För att andas.

Att sätta ord på pränt med en penna eller att trycka ner tangenterna på en dator eller skrivmaskin. Att sitta och tänka och stryka och skriva om. Reflektera. Att få ur sig någonting. Att skriva om något svårt för att få distans till det.

Är det bra?

Ska det vara till någon nytta?

Behöver man öva på det eller är det bara onödigt?

Orden som skapas i mellanrummet mellan inifrån och utifrån och ska komma ut på papperet, eller dataskärmen. Utanför mig själv.

Vad ska jag skriva om?

När ska jag skriva?

Varför?

Men – alla som upplevt att man glömmer sig själv, att det flyter på. Något viktigt händer, man får en insikt, man leker, man glömmer tid och rum.

De förstår vad jag menar.

Man kan säga att det är personlig utveckling eller leka eller dikta eller författa eller nåt annat fint.

Men har du varit där någon gång och upplever processen av rening och glädje över skapandet – då vill du dit igen.

Till det egna inre rummet där du bestämmer över orden och vad som händer, där du inte blir avbruten, där du skriver till punkt, där du kan följa en tankegång.

Skriv, skriv, skriv! Du har din skattkista, din livsberättelse och fantasi

Så fortsätt.

Fortsätt! Du som gripits av skrivklådan.

Skriv, skriv, skriv! Du har din skattkista, din livsberättelse och fantasi som du kan skapa underverk av. För dig själv. Och för andra också för den delen.

Lär dig ett nytt språk genom att skriva. Lär dig om dig själv genom att skriva. Lär dig om andra genom att skriva. Modellera och jonglera med ord och rytm och följ eller bryt alla regler.

Skriv för glatta livet!

Karin Flygare

Karin Flygare är författare, bosatt i Malmköping. Hon romandebuterade 2009 med "Det är så konstigt nuförtiden". Sedan dess har hon skrivit tre romaner samt en barnbok "Snödrottningen" som kom ut i augusti 2021 på NaFörlag. Karin håller regelbundet skrivarkurser - håll utkik i Trakten och på Karins egna kanaler!