//

Ulvakläder i Torshälla

Vad skulle hända om vi tog på oss vår åsikt? Om den var som en dräkt, som kunde bytas ut, och vi därför kunde prova olika och få leva oss in i och med tydlighet visa upp? Låta synas och bli synade.

Trakten ser
Vargfabriken, utställning av Amanda Karlsson, Ebelingmuseet, 11-28 augusti 2022.

Amanda Karlssons tredimensionella oljemålningar är dräkter som är åsikter om vargen. Och de passas in i en berättelse om en fabrik där dessa åsikter produceras. Man kan nästan fysiskt ta på sig åsikterna, här är de även sydda som dräkter i tyg. Man kan häpna över hur Karlsson i dessa oljemålningar använder en form av trompe l’œil, men inte nöjer sig med att skapa en sådan effekt på platt duk utan låter ”tavlorna” ta plats i rummet som objekt. Man kan skrämmas av människan i ulvakläder. 

Illusionen förstärks av att det hänger lösa trådar och tejp kvar på de målade dräkterna. Precis som det gör på dräkterna i tyg. Hantverket får ta plats i hantverket.

– Det är en form av ärlighet, jag vill att det ska synas att det finns flera lager av göranden, jag vill visa på misstagen. Och hur jag bygger historien. Den första delen i historien är att jag tillverkar dräkterna och om jag då gör ett misstag så kommer det att bli en del i slutberättelsen, säger Amanda Karlsson om sin process. 

Fabriken är navet, fabriken producerar dessa dräkter bestående av symbolfrågor. Så är berättelsen. Och trots att fiktionen finner sin nästan overkliga motsvarighet i verklighetens trollfabriker vars idé är att producera åsikter färdiga och enkla att använda, känns det som att fler Karlssonska fabriker behövs. Det finns något fint i att tänka sig att skydda demokratin på detta sätt: producera en symbolfråga, få chans att verkligen gå i någon annans skor genom att prova personens påklädda åsikt, skärskåda identiteten och det som byggt den i form av arv och traditioner. Först då ser vi vad som verkligen debatteras. Och vad som ligger till grund för debatten. Kanske visar sig åsikten vara en mjuk dräkt med tygtänder… och det kan markant ändra åsiktsutbytet.


Foto: Oksana Verkhola

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.