Från Stjärnhov dundrar Linda Karlsson in med keramik (och glas) som har både fina figurinens upphöjdhet och skämmiga souvenirens lekfullhet i sig. Det här är konst som tar humor på allvar. Konst som modigt visar även sårbarhet.
Trakten ser:
Linda Karlsson, With a stolen past, remember NOW!, utställning, Ebelingmuseet, Torshälla, 28 januari till 2 april. Vernissage den 28 januari kl 12–16 med invigningstal kl 13 av Maria Hallberg
Alla Karlssons skulpturer är medlemmar i The Rainbow Rescue Team och deras uppdrag är att tillsammans göra planeten mindre våldsam och hårdhjärtad. Mjukare? I skulpturen ”Opportunity Portal / To Be Born Again In The Same Skin” har en kärna av keramik klätts in i pälsar med historia: räv, mink, kanin som burits av någons farmor eller mormor. Och det är så Linda Karlsson jobbar – med naturmaterial och material från naturen. Ibland behövs det mer färg, kanske knallrosa fluff, och då räcker inte naturen till, men det mesta i utställningen har koppling till ”jorden”.
Linda Karlsson valde en gång mellan att bli naturguide eller konstnär. Där någonstans förstår vi lite av hur hon förhåller sig till sitt material.
Magisterutbildade Linda Karlsson valde en gång mellan att bli naturguide eller konstnär. Där någonstans förstår vi lite av hur hon förhåller sig till sitt material. En annan viktig del i hennes konstnärskap är minnena. Det liv hon levt och det som hänt. I det centralt placerade verket ”Inner Voices” finns minnena med som skulpturer: ballonghund, ”Balloon Dog”, och gyllne tillfällen, ”Golden Memory”, men också tårar och tonårsångest, ”Puberty”. Och från allt detta har nu hennes självporträtt brutit sig loss. Kedjors brutna länkar ligger på golvet och hänger i skulpturens regnbågskram. En skulptur som på vägen fram, och efter flera utställningar, ändrats och fått kroppsbehåring och kön. Nu är den en symbol för att vara den man är.
För Linda Karlsson är energier viktiga. Så kopplas hennes verk och ägarna av dem samman och det var så The Rainbow Rescue Team uppstod.
För Linda Karlsson är energier viktiga. Så kopplas hennes verk och ägarna av dem samman och det var så The Rainbow Rescue Team uppstod. För en utställning på Liljevalchs 2014: Attention Craft, byggdes ett rosa rum i rummet och i det placerades skulpturer som skilde sig från de som Karlsson gjort tidigare. De var djärva, de var spejmålade och pyntade med lösögonfransar och de fick sällskap av guldfärgade svävare som höll koll. Tidigare hade keramiska Karlsson på Konstfack strävat mot det perfekta och skrämts av minsta brist i bränningen och fått panik av nålstick i glasyren.
Sedan 2013 bor hon i ett soldattorp, där hon även har sin ateljé, och i den återbrukar hon bland annat sin egen konst och kombinerar den likt legobitar till nya verk – som på så sätt är konstant levande och i ständig dialog med konstnären och betraktarna – som skapar sammansatt kraft, ”Merged power”, exempelvis i ”Alone” där delar från verk tillkomna under Konstfackstiden och fram till för några år sedan har blivit till ett nytt.
Foto: Erling Persson
Linda Karlssons hemsida:
Linda Karlssons Instagram: