///

Rekord-år med chans för publiken att tycka till

Som en konstens julmarknad med exklusivt hantverk och stor spännvidd när det gäller såväl tekniker som idéer. En slags provkarta eller katalog över vad som finns i Södermanlands och närliggande läns lokala konstliv – noga utvalt av en jury. Så kan man sammanfatta Vintersalongen. 

Trakten ser:
Vintersalong 2022, utställning, Katrineholms konsthall i samarbete med Västra Södermanlands Konstförening, den 10 december till 20 januari. Vernissage 10 december 10–16, invigning kl. 11 med Katrineholms Kammarkör, tal och stipendieutdelning, föreningen bjuder dessutom på pepparkakor och glögg.

Urvalet till vintersalongen, där totalt 85 verk av 70 konstnärer klarade att ta sig igen nålsögat, visar som vanligt ett ambitiöst och adekvat juryarbete. I år består trion av en konsthantverkare, en gallerist och en konsthallschef. ”Alla konstnärliga tekniker är välkomna. Konstverken får inte tidigare varit utställda i Södermanland och bör ej vara äldre än tre år.” Det är ett av kraven som juryn har använt sig av. Konstnärer från Västmanlands län, Östergötlands län, Örebro län och från landskapet Södermanland finns representerade. 

Det är konstintendent Gustav Person uppgift att skapa en utställning av juryns urval. En grannlaga uppgift ett år då rekordmånga sökt till salongen och fler än vanligt blivit antagna. Till stor glädje för både konstnärerna och publiken. Men utan Västra Södermanlands Konstförening och deras insatser skulle det inte vara möjligt att arrangera Vintersalongen.

– Det är väldigt många olika papper att hålla reda på, det ska skickas information till dem som blivit antagna och till dem som inte blivit antagna och det ska vara korrekt på alla sätt, säger Ann Cederberg, föreningens nya ordförande.

Samtidigt kan man förstå känslan av att tvingas möta att inte duga: 160 kom inte med. Vintersalongen har stor betydelse och med sådan kommer stort ansvar. Den moderna konstnären är troligen en hårdhudad typ som inte ger upp av lite refuseringar. Men ibland är det de där sköra som lyckas se det andra inte ser. Så vad av entreprenörsanda, förmåga att marknadsföra, känsla för berättande och fallenhet för att skapa en intressant historia om sig själv och sin konst eller själva idéarbetet parat med hantverket sätter vi högst?

Västra Södermanlands Konstförening har en kreativ styrelse som i år ger publiken chans att tycka till om konsten: publikens val kommer att kungöras när utställningen är avslutad. Både barn och vuxna är välkomna att rösta. För barnen kommer det även finnas en frågetävling om verken.

Det kan bli kul att se om barn och vuxna röstar olika.

–  Det kan bli kul att se om barn och vuxna röstar olika, säger Ann Cederberg.

– Det är rätt mycket djur och ganska mycket abstrakt, grejer som är bara det det är, samtidigt färgar ju juryn urvalet, men det var en ganska enig jury i år överlag, säger konstintendent Gustav Person om det som förenar i mångfalden.  

Flera namn känns igen. Gunnar Carl Nilsson och Kaarin Bonde Jensen, Hälleforsnäs, Christer Rispling, Västerås Pontus Hammar, Vingåker , Lena Hammarbäck, Valla, Anna Helldorff (tidigare Katrineholm nu Kisa), BrittMarie Järnström Lindell, Katrineholm, Henry Kotilainen, Eskilstuna, Margret Olsson, Katrineholm, Ulf Rehnholm, Eskilstuna, Meggie Sandell, Gnesta, Christina Lindblom, Flen och Maja Svensdotter, Borensberg. Några finns representerade även på Sörmlandssalongen. Några verk sticker ut. Ibland bokstavligen som Vikky Schanders ”Dra inte”. Andra som Hanna Hellmérs i fredagsstämningen som nästan kryper ur ramen i ”Friday mood” och för att pastell blivit gråskaleakvarell men alltjämt trogen sitt signum att utmana ”samhällets perspektiv på kvinnorollen”. Citatet taget från motiveringen – Hanna Hellmér är nämligen VSK-stipendiat 2022.

Lista över alla antagna konstnärer.

Om förra årets salong.

En Persson och en Person pratar i podd.

Foto: Erling Persson

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.