//

Historiens vingslag lyfter lera

David Wadsworth ställer ut skulpturer på Galleri 12. Han jobbar helst och mest i vax för att sedan gjuta i brons, men på Sörmlandsgatan visas idel verk av lera. Flera av dem kräver noggrant betraktande – de ser verkligen ut som brons med slipmärken och allt.

Trakten ser:
David Wadsworth, utställning, Galleri 12, den 6 maj till 28 maj, lördagar och söndagar kl 10–14.

Wadsworth är född och uppvuxen i Surrey men har utbildat sig i Stockholm, Göteborg och San Miguel de Allende. Hans konstresa började när han mötte ett grönt vildsvin i skogen. Ett i brons på en stensockel och bland en miljon blad i samma trädrum som Wadsworth – då en pojke som alltså tidigt lärde sig se skulpturer.

År 2011 hade han sin första utställning på Galleri Svea i Gamla stan. Sedan dess har det blivit utställningar i Sverige, Mexico och Storbritannien. I Katrineholm är flera av hans skulpturer i realistisk stil och lera möter lätta material som textil och papper. Några av dem ger tydligt historiska idéer vingar. Verket ”1928” har med Emmeline Pankhurst att göra. Ledtrådarna finns på det papper som hennes vingar är gjorda av. Ett annat verk heter ”1903”.

I verken ”My head in your clouds” finns kopplingen till brons och illusionen visar att Wadsworth verkligen känner till detta material då han kan förklä lera så det lurar tills man tittar nära – fyra års studier i Mexiko för skulptören Mario Rangel Gomez och kunskaper i att arbeta med förlorad vax imponerar även i handlaget med lera.

Lär mer på David Wadsworths hemsida.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.