//

Ingen frukost i sängen för haikuanarkisten

Poeten Birk Andersson är i princip alltid aktuell, med framträdanden, nya böcker och med dikter som han publicerar på sitt instakonto. I Trakten har han deltagit flera gånger och var en av vinnarna i förra årets tävling. Nu kommer boken Anarchohaiku och vi hörde av oss med några frågor. Och så fick vi äran att publicera några av dikterna.


1. Berätta om nya boken, varför på engelska?

Jag har läst upp på en hel del event som varit på engelska, från anteckningsblock och post-it lappar. Personer på uppläsningar och bokmässor har också frågat om jag har någon bok på engelska och nu har jag det! Boken innehåller även ett par historier, dels från den abstrakta konstvärlden där olika ”pranks” har blivit bedömda av konstkritiker som konst, dels från haikupoeter som enbart skyller på icke-poeterna om dessa inte uppskattar haiku-poeternas haikuer. 

2. Skriver du alltid anarkistiska haiku eller händer det att du följer reglerna?

Jag har fått med ett antal haiku i olika haiku-antologier och tidskrifter så jag antar att de redaktörerna ansett att de är ”korrekta”. Men jag försöker inte aktivt följa reglerna, det är jobbigt att behöva anpassa sig till vad ett fåtal personer tycker är bra… 

Du hittar Birk på hemsidan och instakontot.

3. Kan vi få några lästips från poeten/anarkisten?

Simone Weil – Att slå rot. Erich Fromm – Att ha eller att vara. Georg Henrik von Wright – Myten om framsteget.

4. Vad ska du göra i sommar?

Jag ska åka tåg tillsammans med min sambo till mina släktingar i Polen. På hemresan ska vi stanna till i några städer; Krakow, Prag, Wien och Berlin… Min sambo vill testa alla städernas veganmat och jag vill testa barfotaskor 🙂

beach bottles
we don´t get
the message

cemetery –
I visit
future neighbors

only dirty clothes
once again
“forced nudism”

Sunday morning
no breakfast in bed
said the IKEA-staff

sunset
I write a haiku
and miss it

Trakten redaktion

Redaktionen jobbar gemensamt under täckmantel av Södermanlands landskapsinsekt strimlusen, i familjen bärfisar ordningen halvvingar.