/

Skriv och få respons

Går du i författartankar? Har du svårt att komma igång? Skriv, bara skriv, säger Traktens Karin Flygare. Fast ibland är det fint att ha nåt att utgå från. Och det här är just det, en skrivövning. När du är klar kan vi prata om saken!

Uppgiften är att skriva en novell som utgår från någon av Traktenfotografen Oksana Verkholas bilder. Börja med att välja ut en favorit.

Hittat den bästa bilden? Bra. Då tar du fram papper och penna, eller öppnar ett dokument i datorn. Men vad ska nu hända? Ja, du måste befolka miljöerna!

Stoppa in två personer där, låt dem mötas och prata med varandra. Men gör det inte trevligt för dem, de är osams med varandra, eller kanske med någon annan, utanför bild. Använd dialog och miljöskildring (fast inte för mycket, bara några ord här och där, så att du fångar stämningen från bilden). Sen kommer du till slutet på novellen. Men det blir inte vad läsaren tänkt sig. Kanske kan du överraska dig själv också?

Om du vill kan du sen skicka novellen till redaktion@trakten.nu. Traktens författarteam kommer att läsa och ge dig respons. Om du vill! Blir novellen riktigt bra så publicerar vi den i Trakten. Eller så sparar du den och skickar in till någon novelltävling.

Erling Persson

Erling Persson är utbildad litteraturvetare, kulturvetare, förlagsredaktör och journalist. Efter 14 år i mediebranschen, till största del som redigerare, redaktör och nattchef, jobbar han nu som bibliotekarie. Han har varit med i Poetry slam-SM 2007 och 2009.