//

Popcorn, pussel och poesi


Tävlingar är kul, för då lär man känna fantastiska människor och får se deras idéer och energi! Ifjol ordnade Trakten en tävling på temat ”fattig/rik” och första pris gick till Achillea Dahl för en skapelse som lekte med begreppen på ett sätt som verkar självklart men är unikt. Vi hörde av oss för att se vad som hänt sen sist. Och Achillea bjöd på både nya bilder och en dikt!

Hon är en mångsysslare men har de senaste åren ägnat sig åt ett projekt som kombinerar konsthantverk, poesi och foto. Med sina majestätiska kronor, konstruerade av alla tänkbara material och sina korta, kärnfulla dikter, kommunicerar hon mycket direkt med sin publik. Nedan berättar hon själv om året som varit och vad framtiden bjuder. I slutet av artikeln bjuds vi på en ny dikt och en ny maskroskrona (se förra årets vinnarkrona här).


Det har varit ett fantastiskt år med mina kronor! Vinsten från Traktens tävling investerade jag i en ny kamera och har kunnat utveckla mitt fotograferande en hel del. Det har snart gått två år sedan jag började med kronorna och jag har fortfarande lika roligt! 

Mycket i vardagen kretsar kring inspiration och jag är hela tiden på jakt efter nytt bråte att föreviga i en krona. Sen sist har jag jobbat med en hel del nytt material som till exempel bakplåtspapper, pussel, snäckor, mynt, plastburkar, folie, post-it-lappar, stenar, popcorn och kaffefilter. Dessutom har mina vänner och familj fullkomligt kastat skräp och övergivet material på mig (som jag ÄLSKAR) så det har varit mycket som ska omvandlas till krona, så jag har haft fullt upp. 

Det har varit en speciell vår där glädjen över att restriktionerna hävdes blev kortvarig i och med kriget i Ukraina. Jag påverkas såklart som individ av vad som händer runt om i världen, men jag skulle säga att mitt skapande har fortsatt i samma spår. Mycket av mina texter handlar om inre styrka, stolthet och att bära sig själv och det är något som är extra viktigt i en tid av osäkerhet. Så även om det inte är direkta texter om kriget så knyts det samman i upplevelsen i att vara människa när omvärlden stormar. 

I sommar kommer jag återigen att inspireras av årstiden och göra kronor som har mycket blommor, pinnar och löv från den fantastiska naturen. Det kommer bli en hel del fotograferingar utomhus, i skogen och vid havet. 

Dessutom kommer jag att medverka på Local Femmes market den 11 juni i Hornstull, dit får man gärna komma och testa en krona, köpa en eller bara säga hej och gärna ge mig lite skräp!

Jag är även en av finalisterna i Proud Colours tävling om ett regnbågsstipendium som avgörs i juli. Vinner jag så kommer jag att börja fotografera ungdomar som identifierar sig inom  HBTQIA+ i krona med viljan att de ska få se deras styrka porträtterad på bild och upplevelsen av att känna stolthet över vem man är. 

Utöver det blir det en hel del hänga med familjen och vännerna, bada så fort jag är nära vatten, äta glass hela tiden samt sitta på balkongen och mysa med alla mina växter, inomhus är det svårt att vara eftersom lägenheten består i princip av 80% krona och 20% skräp som väntar på att bli krona. Det är ett kaos, men ett underbart sådant! 

Förgänglig rikedom i en ny krona, skapad och buren av Achillea Dahl.

Dikt till maskroskrona

Tusen och åter tusen 

Bär tillsammans på de ljusen

Tänker sprida mitt solsken 

Ner i varenda ven 

Över hela min hud 

Upp, ner, förbi varenda förbud 

Har tagit mer än en människa ska tåla

Vad som än händer tänker jag aldrig sluta stråla. 

Achillea Dahl

Konstnärlig mångsysslare och utbildad skådespelerska som drivit Teater Fenestra.